Belföld

Németh Szilárd: Biztos, hogy a Teréz körúti robbantót sikerült elfogni

A nemzetbiztonsági bizottság ülésén szó esett a titkos megfigyelésekről és a Nemzeti Arcvonal elleni intézkedésekről is+VIDEÓ

Teljesen biztos, hogy a rendőrök a Teréz körúti robbantót fogták el, az ügy teljes felgöngyölítése és megoldása célegyenesben van - mondta a nemzetbiztonsági bizottság szerdai zárt ülésének szünetében a testület fideszes alelnöke újságíróknak.

Az elfogott férfi robbantott a Teréz körúton

Németh Szilárd szerint egészen biztos, hogy a Terrorelhárítási Központ által elfogott férfi követte el a Teréz körúti robbantást. A politikus az ügyészségi tájékoztatásra hivatkozva közölte, hogy az elkövető a rendőrség mint intézmény ellen hajtott végre tervezett és előkészített támadást. A gyanúsított nem működik együtt a hatóságokkal - tette hozzá.

Az alelnök hozzátette, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot arról is tájékoztatták, hogy a robbantásban megsérült rendőrök fel fognak épülni, és mindketten a rendőrség kötelékében maradnak.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy az elkövetőt fogták el, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a cselekmény indítóokáról egyelőre kevés információval rendelkeznek. Kiemelte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság figyelemmel kíséri a nyomozást, és választ vár az üggyel kapcsolatos kérdésekre.

A titkos megfigyelést semmilyen nemzeti jogszabály nem tiltja

A szabályozás, amely lehetővé teszi a magyar terrorelhárító szerveknek a bírói engedély nélküli titkos megfigyelést, továbbra is hatályban van, az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése azt nem érinti. Mint kiemelte, ezt a területet semmilyen nemzetközi jogszabály nem szabályozza, kizárólag ajánlások léteznek, a bíróság pedig ezekre alapozta a döntését. Ennek a témának a kezelése nemzeti hatáskörbe tartozik – tette hozzá Németh Szilárd.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja szerint a bírói engedély nélküli titkos megfigyelés szabályozása változtatásra szorul. A politikus hozzátette: egyetért a bírósági döntéssel abban, hogy a politikától függetlennek kell lennie annak, aki szentesíti egy ilyen titkos megfigyelés megindítását.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke elmondta: a kormánypárti képviselők nem járultak hozzá, hogy a testület foglalkozzon a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterről megjelent információkkal. Szerinte ezeknek az információknak az ország külgazdasági és nemzetbiztonsági szempontjából is lehetnek releváns elemei, de a kormánypárt megakadályozta a napirendre vételt. Szél Bernadett árulkodónak nevezte, hogy a kormánypárti képviselők megakadályozták a Rogán-ügy nemzetbiztonsági bizottság előtti tárgyalását, amiből arra következtetett: el akarják tusolni azt, és ehhez a nemzetbiztonsági bizottságot is eszközként használják fel.

Több településen csapott le a TEK a Nemzeti Arcvonalra

Németh Szilárd elmondta, hogy beszámolót hallgattak meg a TEK keddi, több helyszínen végrehajtott akciójáról is. A rajtaütések során egy tucatnyi ember került előzetes letartóztatásba, valamint „egy rakás”, éles, át- vagy visszaalakított lőfegyvert foglaltak le, valamint jelentős mennyiségű robbanóanyagot is találtak. Az akciót a bőnyi rendőrgyilkosság nyomán hajtották végre a Terrorelhárítási Központ munkatársai. Arra a kérdésre, miszerint belföldről vagy külföldről szerezhették be a fegyverarzenált a gyanúsítottak, az alelnök azt mondta: erről vannak információk, de azokat nem oszthatja meg a nyilvánossággal.

Molnár Zsolt szerint bár létező szervezetről van szó, pár tucat taggal, de az elmúlt években visszaszorult a tevékenysége, megcsappant a tagsága és működési nehézségekkel küzd. Hozzátette: ez helyes, mert ilyen szervezetnek nincs helye jogállamban.

Széll Bernadett véleménye szerint akkor nyugodhat meg mindenki, ha a szervezetet sikerül maradéktalanul felszámolni.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja szerint a szerdai nemzetbiztonsági bizottsági ülés "semmilyen extra információval nem szolgált". A politikus utalva a titkosszolgálati beszámolókra, rögzítette: a bőnyi rendőrgyilkosság kapcsán elhangzott, hogy az ügyben nem lelhető fel politikai szál, pláne nem parlamenti párthoz köthető. Megjegyezte: "lesz dolga a Fidesz propagandagépezetének, hogy hogyan kösse majd össze a Magyar Nemzeti Arcvonalat, akár annak valamelyik tagját a Jobbikkal".

Németh Szilárd kezdeményezte a testület ülésén, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottsággal együttes ülésen hallgassák meg Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját arról, milyen szélsőjobboldali és paramilitáris szervezetek vannak Magyarországon és azoknak van-e kapcsolata a magyar és a nemzetközi politikával.

Szélsőjobbos álhír, hogy a bőnyi rendőrgyilkos Áder János rokona lenne

Németh Szilárd arról is beszélt, hogy a szélsőjobboldali sajtóban felröppent egy álhír, miszerint Áder János köztársasági elnök rokona a bőnyi gyilkosságot elkövető Magyar Nemzeti Arcvonal alapítójának. Az államfő ezzel kapcsolatban közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult, amely a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak (TIBEK), illetve a Terrorelhárítási Központnak a segítségével azonnal, soron kívül elvégezte az államfő nemzetbiztonsági átvilágítását, és a nemzetbiztonsági bizottsági ülésen egyértelművé vált mindenki számára, hogy Áder Jánosnak semmilyen rokoni kapcsolata és semmilyen egyéb kapcsolata nincs a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetőjével.

Objektum doboz