Belföld

Nem vonnak el forrást a bölcsődei dolgozóktól

A hírekkel ellentétben a szociális ágazat több pénzt kap, mint tavaly

A kormány kiemelt célja, hogy ne csak erkölcsileg, de anyagilag is támogassa a szociális ágazatban dolgozókat, az ehhez szükséges forrásokat biztosította és biztosítani fogja a jövőben is – közölte lapunkkal a humántárca.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) közleményben tiltakozott a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat ellen, amely szerint a 2016-ban fel nem használt szociális és gyermekvédelmi ágazati pótlékból kilencvenmillió forintot a versenysport támogatására csoportosítanak át. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón ennek kapcsán azt mondta, a negyedévente valamennyi minisztériumnál esedékes általános éven belüli átcsoportosítások alapvetően technikai kérdések, tartalmi mozgást nem jelentenek. Hangsúlyozta, a szociális ágazat nemhogy kevesebb, hanem az előző évi összegnél tizenötmil­liárd forinttal több pénzt kap.

A BDDSZ elnöke lapunknak azt mondta, szerinte a szociális ágazat számos területen forráshiánnyal küzd, az intézmények fenntartása, a tárgyi eszközhiány súlyos problémákat okoznak. Szűcs Viktória közölte, munkaerőhiány is van, a nyugdíjazott kollégák állásait zárolták, az ő helyükre sem vehetnek fel új munkavállalókat. A kilencvenmilliós bérmaradvány oka – magyarázta – ezen bérek kiesése és az, hogy egyes munkáltatók a törvényt félreértelmezve alacsonyabb közalkalmazotti besorolás szerint fizettek bérpótlékot a dolgozóknak. A humántárca lapunk megkeresésére közölte, a jövőre több jut a szociális és gyermekvédelmi területre, a hírekkel ellentétben pedig sem elvonásról, sem kevesebb forrásról nincs szó, ellenkezőleg: több jut a területre.

A magasabb iskolai végzettsé­gűek és a régebben pályán lévők kilencmilliárd forintból kapnak béremelést, az ágazati összevont pótlék növelése pedig tizenötezer embert érint. A következő két évben további harminchárom százalékos emelés jön, így 2013-hoz képest 2018-ra hatvankét százalékkal nőnek a fizetések. A kormány kiemelt célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassa az ágazatban dolgozókat, és ehhez a szükséges forrásokat „biztosította és biztosítani fogja a jövőben is”.