Belföld

Nem becsüli a nyugdíjasokat a Jobbik

A Fidesz szerint ez a Jobbik igazi arca

Far-hát kommandónak, hülye nyugdíjasoknak nevezi a Jobbik médiaalapítványának kuratóriumi elnöke a párt időskorú szimpatizánsait egy hangfelvételen.

A nyugdíjasok semmibevételéről és megvetéséről tett ismét tanúbizonyságot a Jobbik, illetve a párthoz tartozó Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki far-hát kommandónak nevezte az időseket.

Fidesz: Ez a Jobbik igazi arca
Képmutató és felháborító, amit a Jobbik művel - így kommentálta a Fidesz frakciója közleményben a legújabb botrányt.
A kommüniké emlékeztet, hogy a Jobbik vezetői „farhát-kommandónak” és „hülyének” nevezték a nyugdíjasokat. Azt is kiemeli a közlemény, hogy a Jobbik nem először bukott le azzal, hogy valójában mit  gondol az idősekről: lenézik őket. Vona Gábor korábban azt írta, hogy „szemeikben gyűlölet lobog”,  a „szájukból pedig a szennyvíz folyik”,  és „felhörgik a 20. század minden traumáját. "Ez a Jobbik igazi arca. Szélsőségesek és agresszívek" - szögezte le a Fidesz.

Egy, a Magyar Nemzet birtokába került hangfelvételen Silhavy Máté többek közt Z. Kárpát Dániellel, a Jobbik alelnökével beszélget arról, hogyan lehetne aktivizálni a Jobbik Facebook-kommentelőit, s a beszélgetés rávilágít, hogy a jobbikosok csak eszközként tekintenek azokra, akiknek a támogatására számítanak.

„Mi ezeket úgy hívtuk a szakmában, hogy far-hát kommandó, ezek nagyrészt nyugdíjasok, otthon ülnek, és várják azt, hogy jöjjön valami. Bedobod nekik a tartalmat, megírod, hogy »Jaj a rohadék, már megint mit mondott! Mondjátok meg ti is jól!« és akkor oda mennek és ráírogatnak. A troll, az viszonylag kevés, ezek tényleg élő hülye nyugdíjasok, akik ott ülnek, és egész nap ezt várják, hogy mikor tud…" - hangzik el a felvételen.

Az egyik jelenlévő, aki felajánlotta saját édesanyja segítségét, még meg is jegyzi a felvételen, hogy „mondjuk, anyukám nem hülye nyugdíjas", mire Z. Kárpát Dániel azt feleli, „a far-hát kommandó alezredese".

A tavaly áprilisi országgyűlési választások után pár héttel lezajlott beszélgetésből egyértelműen kitűnik, a Jobbik megveti és lenézi saját időskorú szavazóit is, hiszen Silhavy pont azokat nevezi hülyének és hívja far-hát kommandónak, akiknek a pártot támogató véleményére a közösségi oldalakon számítanak. Z. Kárpát Dániel pedig, ahelyett, hogy helyére tette volna Silhavyt, még poénkodott is a munkatárs édesanyjával összefüggésben.

Korábban is volt példa arra, hogy a Jobbik a nyugdíjasokat alázta, ezek közül az esetek közül a legemlékezetesebb az egykori pártelnök, Vona Gábor megjegyzése. Ismeretes, Vona 2017 nyarán, Orbán Viktor tusványosi beszéde után közösségi oldalán írt becsmérlően a „viktoriánus nyugdíjasokról", akiken szerinte Tusványoson „eluralkodott a lincshangulat".

A miniszterelnök beszédét hallgató nyugdíjasokról Vona azt írta, „egy szerencsétlen szandis papa sunyin megtapossa a földön fekvő nőt, azt gondolja, biztos ő is csak egy Soros-bérenc". Vonának erről a magyar nemzeti ünnepek jutottak eszébe, ahol „most már rendszeres esemény, hogy hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak,

vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját".

Vona Gábor bejegyzésében még ezen is túlmegy, felidézve egyik dunaújvárosi utcai fórumát, ahol szerinte kétpercenként káromkodva szavalta el a kormánypárti tévé "hazugságait" egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas.

„Húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemükben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt” – írta Vona.

A nyugdíjasokkal szembeni lenéző magatartás nem kirívó a Jobbikban: Sneider Tamás, a párt jelenlegi elnöke még 2014-ben egy szekszárdi fórumon ismerte el, hogy mindössze a párt egyik kommunikációs eszköze a cukiságkampány. „Amikor arról beszélek, hogy hogyan kell kommunikálnunk, akkor megint itt vannak az idősek. Nélkülük szavazás már nem is lehet, ahhoz, hogy őket megszólítsd, ahhoz neked egy kedves, aranyos gyereknek kell lenni” – fogalmazott akkor alelnökként Sneider, aki arról is beszélt, hogy ettől függetlenül nem változik semmi az elképzelésükben, csak a kommunikációra kell figyelni.

Objektum doboz