Belföld

Negyedszer találkoznak itthon a külhoni magyar fiatalok

Ács Tibor, az eseményt szervező kft. ügyvezetője szerint azzal, hogy az Orbán-kormány állampolgársághoz juttatta a határon túli magyarokat, kinyitotta a kapukat

Száz Kárpát-medencei és azon kívüli magyar fiatalnak biztosít egyhetes ingyen programot a Magyar Ifjak Világtalálkozója. A júliusi fesztiválnak Sárospatak ad otthont, a helyi kulturális-történelmi helyszínekkel a Rákócziak emlékét idézik föl a résztvevőknek.

külhoni fiatalok 20180619
Tavaly harminchárom szervezetből hetven fiatal vett részt a fesztiválon (Forrás: Magyar Ifjak Világtalálkozója Facebook-oldala)

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ifjak Világtalálkozóját, ezúttal Sárospatakon, július 9. és 15. között. A hétnapos fesztivál célja, hogy lehetővé tegye a Kárpát-medencén túl és azon belül élő magyar fiatalok kapcsolatainak szorosabbra fűzését, a résztvevők ismeretségeket, barátságokat kössenek, megismerjék egymás népszokásait, gasztronómiáját, hagyományait, különös hangsúlyt fektetve a tengeren túlról érkezőkre. Ezzel kapcsolatban Ács Tibor, az eseményt szervező Dominique Carpenter Kft. tulajdonosa és ügyvezetője lapunknak úgy nyilatkozott: a fiatalok harminc százaléka visszajáró, hetven százaléka új résztvevő, ezért fontos, hogy minden évben más szegletét mutassák meg a Kárpát-medencének.

A főszervező úgy véli, azzal, hogy a Fidesz–KDNP-kormány a határon túl élő magyarságot állampolgársághoz juttatta, kinyitotta a kapukat, és elősegíti a több évtizede elcsatolt területen élő vagy kivándorolt magyarság számára az anyaországhoz való integrálódást. Az állampolgárság fölvételének lehetőségével az elmúlt években eddig egymillióan éltek, nem csak a Kárpát-medencében, hanem Európa többi részén és a négy másik kontinensen is. Mint fogalmazott, az anyaországtól távolabb élők népdalainkat énekelve, népi táncainkat táncolva őrzik hagyományainkat, magyarságukat. Komoly létszámú magyar közösségek élnek minden kontinensen, szerte a világban. A 2015-ös, első alkalomnak Cegléd adott otthont, az elmúlt két évben pedig Felsőtárkányban rendezték meg a találkozót. Tavaly harminchárom ifjúsági szervezetből érkezett összesen hetven fiatal, akiknek ingyenesen biztosították a programon való részvételt. A szervezők idén száz fiatalt fognak térítésmentesen vendégül látni, ehhez a Dcr.hu oldalon tudnak regisztrálni az érdeklődők.

Magyarországról, a Kárpát-medencéből és Európából minden magyar ifjúsági szervezet egy főt, míg Európán kívüli, a tengerentúli magyar közösségek és szervezetek három főt delegálhatnak. Ács Tibor kiemelte: „Szeretnénk, ha a fesztivál közelebb hozná az ott élő fiatalokat a Kárpát-medencében élőkhöz, még akkor is, ha esetleg már nem beszélik szüleik, nagyszüleik anyanyelvét. Olyan programokat szervezünk, amelyek a magyarság hagyományait, értékeit mutatják be hét napon keresztül. Mindezeket megismerve, megtanulva, hazautazásuk után a résztvevők a látottakat, tanultakat, átadhatják azok számára is, akik nem jutottak el a fesztiválra”. A program idén a kulturális-történelmi helyszínek mellett a szabadidős lehetőségekre koncentrál, de lelki programra is számíthatnak a résztvevők. A sárospataki helyszín apropóján a fő tematikát a Rákócziak emléke adja majd.