Belföld

„Ne használják fel pártpolitikai célokra a gyermekeket!”

Mára hirdették meg a „nem leszek suliban” akciót

A pedagógusok és a diákok „hergelése” helyett a tárgyalásos megoldásokat szorgalmazzák a kormánypár­tok a köznevelés kapcsán. A tiltakozók egyik vezéralakjáról, Pukli Istvánról eközben újabb érdekes részletek láttak napvilágot.

A Családszervezetek Szövetsége nem ért egyet

A Nem leszek suliban elnevezésű mozgalom rossz üzenetet közvetít a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége szerint, mert ezzel politikát visznek az iskola falai közé, és a gyermekeket bevonják a csatározásokba, pedig minden javító szándéknak, oktatási reformnak az ő! érdeküket kellene szolgálniuk. Szerintük az akció nem a szervezők által elérni kívánt cél miatt lett sikeres, hanem egyszerűen azért, mert a diákoknak – legalábbis egy részüknek – nem kellett korán kelni hétfőn reggel, várható volt, hogy ezért cserébe csatakoznak a kampányhoz. A közösségi oldalon harmincnégyezren jelezték, hogy részt vesznek az eseményen, a szövetség szerint viszont egészen más lenne a helyzet, ha a kezdeményezés neve az lenne, hogy: Nem eszem csokit. A szövetség azt mondta: az eseménynek már az elnevezése is hibás, hiszen az sugallja, hogy az távolmaradásról általános iskolás gyermekek döntenek a szüleik helyett. Véleményük szerint az oktatás megszervezése a felnőttek, szakemberek dolga, az oktatási rendszer átalakításán pedig több szakmai fórum is dolgozik, és a szülőknek ezt a munkát javaslatokkal, nem gyermeksztrájkok szervezésével kellene támogatniuk. A véleménykülönbségeket tárgyalóasztal mellett kell egyeztetni, az iskolai közösségek megosztása, és az iskolai munka időleges felfüggesztése rossz irány – szögezte le a szövetség.

Hollik István: Ne használják fel a gyerekeket politikai célokra

Senki ne használja fel a gyermekeket pártpolitikai célokra – erre szólított fel a Fidesz–KDNP nevében Hollik István. A kereszténydemokrata képviselő hétvégi tájékoztatóján elmondta, egy ideje arról is lehullott a lepel, hogy a pedagógusakció vezéralakja Pukli István, aki önmagát egy zuglói iskola igazgatójaként mutatta be, de azt eltitkolta a közvélemény előtt, hogy valójában Gyurcsány Ferenc egykori szocialista miniszterelnök cégében is dolgozott és aktív szocialista politikus, hiszen még az MSZP-nek az országgyűlésiképviselő-jelöltje is volt” – magyarázta az MTI beszámolója szerint.

Fidesz: a szocialisták csak felhasználják a gyermekeket és a pedagógusokat
A Fidesz szerint a gyermekeket és a pedagógusokat nem szabadna felhasználni politikai akciókhoz, mint azt a szocialisták teszik. Előzőleg Hiller István, az MSZP oktatási kabinetvezetője arról beszélt: egyetértenek a szülőkkel, akik lázadnak, a diákokkal, akik kifejezik pedagógusaikkal a szolidaritást, és egyetértenek a követeléseket megfogalmazó pedagógusokkal is.
A Fidesz-frakció közleményében azt írta: kiderült, hogy Pukli István, a pedagógusakciók vezéralakja aktív szocialista politikus volt annak a pártnak a tagjaként, amely egyhavi bért vett el a tanároktól. A szocialisták emellett bezártak több száz iskolát, és a pénzelvonásokkal eladósították, csődbe juttatták az iskolákat fenntartó önkormányzatokat - olvasható a kormánypárt közleményében, amely kiemeli: a pedagógusok ma minden támogatást megkapnak a kormánytól, béremelésükre eddig 234 milliárd forintot fordítottak, és a javaslataikat szem előtt tartva megkezdődik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) átalakítása.


A TV2 Tények című műsorában a börtönviselt Zuschlag János volt szocialista képviselő azt mondta, Pukli korábban barátja, harcostársa volt. Kifejtette, az akkori szervezetben mindenki tisztában volt azzal, az ifjúsági mozgalmat a „civilszervezetek különböző módon elcsalt pénzeiből” finanszírozták. Hollik ennek kapcsán hangsúlyozta: „Elég volt abból, hogy korrupt baloldali politikusok akarják felhasználni a gyerekeket és a pedagógusokat saját önző céljukhoz.”

Mára hirdették meg „civilek” a „Nem leszek suliban” elnevezésű akciót, melyhez mintegy huszonkétezer diák csatlakozott – csaknem egymillió azonban nem. Sipos Imre helyettes államtitkár a „sztrájk” kapcsán az intézményvezetőknek írt levelében tisztázta, ma tanítási nap van, a tanítás nélküli munkanapokat az éves munkatervben kell meghatározni, attól jogszerűen eltérni nem lehet. A szülők a házirendben foglaltak szerint igazolhatják gyermekük iskolából való távolmaradását – tette hozzá.

Hoffmann Rózsa KDNP-s képviselő, volt oktatási államtitkár a Faceboo­kon üzent: „Azon gondolkodom, vajon azok a szülők, akik nem engedik iskolába a gyermeküket, tudják-e, hogy nincs tanítási szünet. És ha tudják, s mégsem engedik, azt szeretnék-e, hogy a lányuk vagy fiuk majdan magyar kultúránk értékeit becsülni tudó ifjakká váljanak, amiért meg kell dolgozniuk, avagy csekély műveltségű, befolyásolható emberekké?”

A PM csatlakozik

A Párbeszéd Magyarországért (PM) ezzel szemben csatlakozott a Nem leszek suliban akcióhoz és a „kockás inges” mozgalomhoz is, mert szerintük ma Magyarországon a tanárok és a szülők kezdeményezése adhat érdemi visszajelzést a közoktatási rendszernek – erről Tordai Bence, a PM szóvivője beszélt. Az ellenzéki politikus úgy értékelt: végre „felébredtek” az emberek, és megértették, hogy nem tűrhetik tovább, ha a hatalom az ő és a gyerekeik életével játszik. Tordai Bence nagyra értékelte, hogy a mozgalom nem hagyja megosztani magát, kölcsönös a szolidaritás a tanárok, az ápolók, a szakszervezetek, a diákok és a szülők között. Szerinte ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen célja az, hogy megossza és leszerelje a tüntetéseket.