Belföld

Navracsics: Nem lesz egyetlen, nagy európai nemzet

Ugyanakkor egy európai sorsközösség van kialakulóban

Sosem lesz egyetlen, nagy, homogén európai nemzet, azonban egy olyan kollektív európai sorsközösség kezd kialakulni a nemzetek között, amely figyelembe veszi a nemzeti, kulturális sokszínűséget. Navracsics Tibor uniós biztos szerint a teljes jogú EU-tagsággal Magyarország ezeréves törekvése valósult meg.

navracsics
Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúpolitikáért és sportért felelős biztosa átveszi a Nemzeti Közszolgálati Egyetem díszpolgára címmel járó oklevelet Patyi Andrástól, az NKE rektorától. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt 
"Nem lesz sohasem egy homogén, nyelvüket és hagyományaikat vesztő nemzetekből álló egységes, vegytiszta, semleges, színtelen-szagtalan európai nemzet" - hangoztatta az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős tagja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett EU-karriernapon.
Mint mondta: ami megvalósulóban van, "az egy európai sorsközösség, amely a nemzetek különböző karaktereit figyelembe véve, a nyelvi, a kulturális, a történelmi hagyományokra is figyelemmel létrehoz magasabb szinten egy európai közösséget".
Navracsics Tibor úgy fogalmazott: "Magyarország számára egy ezeréves törekvés, a magyar emberek számára egy ezeréves álom valósult meg" tizenegy éve a teljes jogú EU-tagsággal.

 

Elmondhatjuk az álláspontunkat
Navracsics azt is kiemelte: A csatlakozás óta Magyarország intézményesen is részt vehet egy olyan európai együttműködésben, amelynek eredményeként a jövő Európájáról és a jövő Európájában nem születhet meg döntés úgy, hogy ne lenne lehetőségünk elmondani a saját álláspontunkat, sőt adott esetben formálhatjuk is a döntést.
Hangsúlyozta: folyamatos utánpótlás szükséges Magyarországról az uniós intézményekbe. Az uniós biztos felhívta a figyelmet a csalóka adatokra: az ország méretéhez viszonyítva ugyan "jól állunk" az uniós tisztviselők számát tekintve, de a "pozíciók tekintetében már kevésbé.

 

Múltunk, hagyományaink vannak olyan értékesek, mint a nyugati országoké
Patyi András, az NKE rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy az összeurópai szemléletben gyakran második-harmadik helyre szorulnak az EU-hoz később csatlakozott országok, amelyek megszenvedték a szovjet megszállást. "Állandóan azt kell igazolnunk és bizonyítanunk, hogy múltunk, értékeink, történelmünk, hagyományaink vannak olyan értékesek, mint a nyugati országoké" - fogalmazott.
Kijelentette: a kelet-közép-európai népek, nemzetek értékei ugyanúgy építik az európai eszmét, az uniót, mint a nyugat-európai országoké.

A közszolgálati egyetemen indult, az EU-karrierről szóló előadássorozat februárban és márciusban hat fővárosi és hat vidéki egyetemen és főiskolán folytatódik.
Az uniós karrierlehetőségeket bemutató előadássorozat célja a magyar egyetemisták tájékoztatása az uniós intézményekbe bekerülés feltételeiről, a felvételi eljárásokról és az EU-versenyvizsgáról annak érdekében, hogy minél több magyar jusson uniós tisztviselői álláshoz.