Belföld

Nagy kihívás előtt az egészségügy az elöregedés miatt

Hiába lesz több forrás, egyre nő a felhasználás

Csökkent a külföldi munkavégzéshez szükséges dokumentumokat kikérők száma, 2010-hez képest tavaly a felére, az idén pedig 755-ről 393-ra redukálódott az egészségügyi dolgozók körében – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán szakállamtitkár. Emellett a rezidensképzés keretszámai évről évre növekednek.

Ónodi-Szűcs Zoltán 20161210
Ónodi-Szűcs Zoltán (Fotó: MH)

Kevés a szakdolgozó az ágazatban, és a képzésben részt vevők száma is kevesebb, mint az OECD-átlag – közölte tegnap Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Nézőpont Intézet Gyógyuló egészségügy című konferenciáján. Ehhez kapcsolódva beszélt arról a 4,4 milliárd forintos forrásról is, amelyet ápolói ösztöndíjprogram formájában juttat a kormány az érintetteknek.

A külföldi munkavégzéssel kapcsolatban megjegyezte, kisebb lett az ahhoz hatósági igazolást kérők aránya, a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 2010-hez képest 2015-re felére, 755-ről 393-ra csökkent az ilyen okmányt igénylők száma. Jelezte, a rezidensi ösztöndíjrendszer költségvetési forrásai végesek ugyan, de elégségesek, így aki jelentkezett a programra, kap támogatást. Közölte, a fiatal szakorvosok képzési keretszámai évről évre növekednek, idén például 1338 helyet állapítottak meg.

Az államtitkár a béremeléssel kapcsolatban megjegyezte, nem hagyják összecsúszni az ágazati bértáblákat a megemelt minimálbér miatt, mivel a humántárca álláspontja az, hogy az eddigi értékeket fent kell tartani. A kórházi ellátásszervezés kapcsán Ónodi-Szűcs Zoltán továbbra is azon az állásponton van, hogy azt nem szabad az „ellátást nyújtó lánc” egyik szereplőjére bízni, mert akkor „elkezdi a csapokat maga felé tekerni”.

Kitért arra is, a társadalom elöregedése nagy kihívás elé állítja az egészségügyi rendszert, és hiába lesz több forrás az ágazatra, a demográfiai helyzetből fakadóan növekedni fog a felhasználás, vagyis nagymértékben nő majd azoknak a száma, akik több figyelmet igényelnek az ellátás során.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára arról beszélt, patrióta, kiszámítható, a kis- és középvállalkozások támogatását segítő gazdaságpolitikára van szükség, és ha ezeket a célokat el tudja érni a kormányzat, akkor beszélhetünk „egészségesebb” gazdasági környezetről, amely kellő hátteret biztosít a közfinanszírozott egészségügy működéséhez.