Belföld

Nacsa: Újabb korrupciós botrány szálai bontakoznak ki a szocialisták háza táján

Válaszokat várnak Ujhelyi Istvántól a kormánypártok

A kormánypártok felszólítják Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselőt, aki előkelő helyen szerepel a párt EP- választási listáján , hogy haladéktalanul adjon választ a háza felújításával összefüggésben felmerülő kérdésekre.

Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője szerdán Budapesten újságíróknak azt mondta: újabb korrupciós botrány szálai bontakoznak ki a szocialisták háza táján.

A politikus a kormánypártok véleményét tolmácsolva kifejtette: a szegedi botrányból már ismert Szeviép építőipari vállalat vezére azt vallotta, hogy mintegy 30-40 millió forint értékben újították fel Ujhelyi István házát. Cserébe a szocialista politikus - aki a szocialista kormányzás alatt az önkormányzati és településfejlesztési minisztérium, és a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára is volt - azt ígérte, hogy búsás megrendeléshez juttatja a céget.

A Fidesz és a KDNP választ vár, hogy a házfelújításon kívül még mit és mennyit kért Ujhelyi István a vállalkozóktól, pontosan hány tízmillió forintos házfelújítást végzett nála a Szeviép. Arra is kíváncsiak, hogy a házfelújítás mellett kapott-e mást is a cégtől, hány vállalkozóval, vagy céggel volt még hasonló megállapodása, tőlük mit és mennyit kapott, illetve kik azok a szocialista politikusok, akik részesei voltak még ezeknek a bizniszeknek?

Kezdetektől erős a gyanú, hogy a 11 milliárdot lenyelő Szeviép Botka László és Ujhelyi István hathatós közreműködésével központi szerepet játszhatott akár az MSZP finanszírozásában - jegyezte meg Nacsa Lőrinc, aki szerint a szocialista politikusnak válaszolnia kell a feltett kérdésekre. 

A kormánypárti politikus kérdésre azt mondta: nagyon fontos, hogy Ujhelyi István először tisztázza magát ezekben a kérdésekben, és ha bármi beigazolódik abból, amit a Szeviép-es vállalkozók állítottak, az MSZP-t terheli a felelősség, hogy mit kezd az EP-választási listájával.

Szegedi Fidesz: Eljött az elszámolás ideje!

A Szegedi Fidesz szerint itt az idő, hogy Ujhelyi István elszámoljon, és színt valljon a házfelújításának körülményeiről. Az sem várathat magára, hogy Botka László tisztázza annak körülményeit, miért a baloldali politikához közel álló fővállalkozókért lobbizott Ujhelyi Istvánnal szövetségben.

A közleményben leírták, minden szegedi polgár arra kíváncsi, milyen további kapcsolat lehetett a bevándorláspárti helyi baloldal vezetői, Botka László és Ujhelyi István, valamint a csődbe ment spanyol cég között, különös tekintettel arra, hogy az egykori cégvezető szerint az M43-as autópálya munkálataiban és a szegedi 1-es villamos felújításában csak akkor vehettek részt, ha beálltak egy, az akkori baloldali politikai vezetés által támogatott fővállalkozó alá.

"Felszólítjuk a szegedi baloldal bevándorláspárti vezetőit, valljanak színt a város közvéleménye előtt a tisztázatlan anyagi ügyeikről!" - áll a Szegedi Fidesz közleményében.