Belföld

NVI: Befejeződött a Kész Zoltán által összegyűjtött aláírások ellenőrzése

Az érvényes aláírások száma elérte a százezret

Befejezte a Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által a bérplafonról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a képviselő több mint százezer érvényes aláírást nyújtott be - jelentette be Pálffy Ilona, az NVI elnöke csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Választási Bizottság ülésén.

Az NVI június 6-án kezdte ellenőrizni a benyújtott aláírásokat. Ennek során az íveken lévő személyes adatokat összevetették a központi névjegyzékben szereplőkkel. A program kimutatta azt, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak. 
Pálffy Ilona elmondta: Kész Zoltán 19 785 ívet adott le, ebből 15 548-at ellenőriztek. Megjegyezte: mivel a kezdeményező maga is jelezte, hogy nem gyűjtött össze kétszázezer aláírást - amely esetben az Országgyűlésnek kötelező lenne elrendelnie a népszavazást - az ellenőrzést addig folytatták, amíg megállapítható volt, hogy biztosan van százezer érvényes ajánlás. Ha ugyanis az érvényes aláírások száma meghaladja a százezret, akkor az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást.
Az NVI elnöke elmondta: az ellenőrzött íveken 125 933 aláírást ellenőriztek, ebből 106 275 érvényes aláírást találtak, 19 658 érvénytelen volt. 
Az érvénytelenség 4601 esetben abból adódott, hogy a választópolgár többször is aláírta az ívet, 2652 esetben hiányosan töltötte ki az adatait, 11 350 esetben a beírt adatok alapján nem volt egyértelműen beazonosítható. Emellett 942 esetben az érintettnek nem volt választójoga az aláíráskor. 
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén a tájékoztatás alapján megállapította, hogy a benyújtott érvényes aláírások száma elérte a százezret, de kétszázezer alatt marad. A határozat jogerőre emelkedését követő munkanapon az NVB elnöke, Patyi András tájékoztatja az ellenőrzés eredményéről az Országgyűlés elnökét.