Belföld

NVB: Emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma

A testület módosította az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatást

Újabb három jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 77-re emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. Négy évvel ezelőtt összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez, a bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a nyilvántartásba vételről. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését, és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 74 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül kilencet. 

A testület pénteki ülésén további három pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők: Elégedett Magyarországért Mozgalom (EMMO), Oxigén Párt, Platón Párt.

Az NVB visszautasította a Szent György Szövetség Szvitek Attila Imre Pártja nyilvántartásba vételét, mivel a szervezet a választás kitűzésekor nem szerepelt a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában. 

A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint mintegy 250 párt volt jogerősen bejegyezve az április 8-ai voksolás kitűzésekor. 
A határozatok nem jogerősek, ellenük három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál. 

Az NVB módosította az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatást
Az NVB elfogadta az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatásának módosítását, hogy kezeljék azt a helyzetet, amikor a választópolgár lakcíme nem költözés miatt, hanem egyéb okból - például a közterület jellegének változása, újraszámozás vagy névváltoztatás miatt - változik meg.

Az NVB-hez a Nemzeti Választási Iroda fordult iránymutatásért, miután a helyi választási szervek jelezték, hogy a költözéssel nem járó lakcímváltozások miatt több olyan választópolgár is lehet, akinek saját akaratán kívül változott meg a lakcíme, ugyanakkor nem biztos, hogy rendelkezik az új adatokat tartalmazó lakcímkártyával. Ez azonban az országgyűlési képviselő-választás ajánlása során problémát okozhat, mivel ha a választópolgár az érvényesnek gondolt lakcímét adja meg - miközben az a központi nyilvántartásban már megváltozott - akkor az ajánlást érvénytelennek kell elfogadni. 
Az NVB pénteki ülésén már döntött az iránymutatás módosításának tartalmáról, a pontos szöveget pedig a részletes vita után, kedden fogadták el egyhangú döntéssel. 

Az 5/2014. iránymutatás szerint a választópolgári akarat tiszteletben tartása érdekében érvényesnek kell elfogadni azokat az ajánlásokat, amelyeket a szabályokat betartva gyűjtöttek, a választópolgár az íven valamennyi adatát feltüntette, így egyértelműen beazonosítható, de egyes adataiban csekély eltérés tapasztalható a központi névjegyzék adatai szerint. Ez most kiegészült azzal az esettel, ha költözéssel nem járó lakcímváltozás történt és a választópolgár az ajánlóíven a korábbi lakcímét tüntette fel. 

Az iránymutatás módosításának általános vitájában, pénteken elhangzott: az iránymutatás azokat az eseteket kezeli, amikor például megváltozik az utcában lévő házak számozása vagy például az önkényuralmi rendszerhez kötődő személyekről elnevezett közterületek neve. 

Az NVB egyhangúlag döntött az iránymutatás módosításáról.