Belföld

Múzeum lesz a Klebelsberg-rezidenciából

Megkezdődött a kastény rekonstrukciója

Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszternek állít emléket, emellett komplex pedagógus-továbbképzési központként fog üzemelni a II. kerületi nyári Klebelsberg-rezidencia, amelynek felújítása 700 millió forintos állami beruházásból valósul meg.

Az egykori kultuszminiszter méltatlanul sorsára hagyott villája szinte az utolsó pillanatban menekülhet meg az összeomlástól: az előkészítő munkák lassan befejeződnek és megkezdődhet a tényleges felújítás - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden, a pesthidegkúti épület előtt tartott sajtótájékoztatón. A tárcavezető szerint külön öröm, hogy a felújítást követően az egykori tulajdonoshoz méltó módon oktatási, kulturális és pedagógus-továbbképzési központnak ad helyet a villa.

varga-láng
MTI Fotó: Kovács Attila

Varga emlékeztetett, hogy az épület volt már üdülő, iskola és kórház is és noha az objektumot 2008-ban a nemzeti vagyonkezelő visszavásárolta, fedezet nem volt a rekonstrukciós munkálatok elvégzésére. Tavaly azonban az állam 620 millió forintot különített el a felújításra.
A tárcavezető szerint Magyarország az európai uniós forráselosztások 2014-2020-as ciklusának egyik legnagyobb nyertese, hiszen erre az időszakra 34 milliárd eurót tudott megszerezni. Ezzel az ország a második helyet érte el Európában, az egy főre eső uniós támogatásokat illetően.
Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója elmondta: a helyreállítást követően a kastély "egy korszak szellemét, hitvallását, értékrendjét idézi meg a látogatók számára".
Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere kijelentette: egy ehhez hasonló kastélyfelújításhoz egy kerület sosem elég erős. "A kormány minden olyan rég elfeledett műemlékhez, értékhez hozzányúl, segít megmentésében, amely az ország számtalan pontján található. Mindent meg fogunk tenni a jövőben is, hogy eredeti funkciójában helyreállítsuk ezt az épületet, és a falai között olyan tevékenységeket végezzünk, amelyek méltók a néhai kultuszminiszter hagyatékához" - emelte ki.

 

Forrás: MTI