Belföld

Munkacsoport alakul a nemzeti biztonsági stratégia felülvizsgálatára

Megváltozott az ország biztonsági környezete

Munkacsoport alakul több minisztérium és a szakszolgálatok részvételével a nemzeti biztonsági stratégia felülvizsgálatára - a honvédelmi és a belügyminiszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve a külgazdasági és külügyi tárca vezetőjének erről szóló utasítása a Hivatalos Értesítőben jelent meg csütörtökön.

A munkacsoport feladata, hogy "Magyarország megváltozott biztonsági környezetére, a tömeges bevándorlásra és a terrorveszély erősödésére, valamint a Magyar Honvédség megváltozott feladatrendszerére" tekintettel felülvizsgálja a nemzeti biztonsági stratégiát és a módosítására javaslatot készítsen "soron kívül" az érintett minisztereknek - olvasható az értesítőben.
A munkacsoport vezetője a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára.

A munkacsoport tagja a honvédelmi miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, a belügyminiszter, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, az Információs Hivatal főigazgatója, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ főigazgatója, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója és a Terrorelhárítási Központ főigazgatója által kijelölt egy-egy ember.

A munkacsoport ülésén állandó meghívottként részt vehet a Magyar Nemzeti Bank elnöke és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője által kijelölt ember - tették hozzá.
Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 22-én az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt beszélt arról, hogy új nemzeti biztonsági stratégia és új katonai stratégia kidolgozásáról kezdődtek egyeztetések a Belügyminisztériummal és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. Közölte: az elmúlt egy évben Európa biztonsága jelentősen megváltozott. Kiemelte a migrációs válsághelyzetet, a terrorizmus megnövekedett veszélyét és kitért a kibertámadások jelentette veszélyekre is.