Belföld

Mozgósítási főpróba is lesz októberben

Kitart a 2018-as választásig a bevándorlás ügye, erre számítanak a Fideszben

Megkezdődött a politikai nagyüzem a Fideszben. Elindult a népszavazási kampány, frakcióülést tartanak Balatonfüreden, és szombaton a kötcsei találkozót is megrendezik.

A fideszes választókerületi elnököknek is nagy vizsgája lesz az október 2-i kvótaellenes népszavazás a Fideszben. Mint ahogy azt már korábban lapunk megírta, a 106 egyéni választókerületet vezető politikusnak a központi kampányon kívül is motiválnia kell majd a választókat, hiszen egyben a 2018-as választás főpróbája is lesz a kvótareferendum. Akár az egyéni jelöltek választási indulása is múlhat a következő hetek munkáján, ezért is tesz majd meg minden politikus mindent a jó eredmény érdekében. „A mostani felmérések szerint ötven százalék felett lesz a részvétel, csakhogy a referendum nem ezen, hanem az érvényes szavazatokon múlik majd. Tehát aki elmegy, annak érvényesen is kell majd szavaznia” – magyarázta egy választókerületi elnök.A pártban negyvenöt és ötvenöt százalék közé teszik a részvételi arányt.

A Fideszben azzal is tisztában vannak, hogy a bevándorlási téma bizonyosan kitart a következő választásig. Választási fórumokat tartanak a következő hetekben, a kormány tagjai bejárják az országot, és a népszavazási kérdésre adandó „nem” válaszok mellett érvelnek majd. Értesüléseink szerint a fórumok mellett új kampányelemmel is bővül a Fidesz korteshadjárata, de erről még részleteket nem kívántak elmondani informátoraink.

A népszavazási kampányt Gyürk András vezeti, a szervezési folyamatokat Kubatov Gábor ellenőrzi, a kommunikációs igazgató Hidvéghi Balázs lett – írta a Magyar Idők. Hidvéghi a Magyar Nemzeti Banktól tért vissza a Fideszhez. A pártban a referendum után rögtön meg is kezdik az értékelő munkát, s forrásaink nem zárták ki, hogy egyes választókerületek élén már novemberben csere történhet. Holnap kezdődik a Fidesz frakcióülése Balatonfüreden, este Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök tart politikai értékelést. Foglalkoznak a kvótareferendummal, áttekintik a hamarosan induló őszi parlamenti ülésszak elé kerülő törvényjavaslatokat.

Szombaton tartják a már hagyományos kötcsei pikniket a Dobozy-kúriában. Az értelmiségi találkozón a szokásokhoz híven Orbán Viktor általános politikai elemzést tart. A nem sajtónyilvános rendezvényen mélyebb eszmefuttatásokba szokott bocsátkozni, tehát nem hagyományos politikai beszédet mond, majd a jelenlévők kérdéseire is válaszol.