Belföld

Moszkva felháborodott a hadisírgyalázás miatt

Egy hónapon belül kétszer fordult elő ilyen eset

Egy hónapon belül kétszer gyaláztak meg szovjet hadisírokat Magyarországon - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán, és Moszkva felháborodásának adott hangot a történtek miatt.

"Kénytelen vagyok szólni a hadisírok ismételt meggyalázásáról, ezúttal a magyarországi Moha településen. A Vörös Hadsereg elesett katonái tiszteletére emelt négy emléktáblát téptek le. Felháborodással állapítjuk meg, hogy ez már a második hasonló eset februárban Magyarországon. Tavaly hat alkalommal követtek el vandál cselekményt szovjet síremlékek ellen" - mondta Zaharova.
Az orosz szóvivő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy több éves jó együttműködésre tekintenek vissza Magyarországgal a hadisírok és emlékhelyek gondozását illetően. "Abból indulunk ki, hogy a bűnösöket megtalálják és felelősségre vonják, valamint visszaállítják az emlékhely korábbi állapotát. Úgy véljük, hogy a magyar hatóságok megfelelően kezelik majd a hasonló bűncselekményeket" - tette hozzá.
A TASZSZ hírügynökség által idézett szóvivő szerint a Fejér megyei Moha település határában emelt obeliszkkel a 3. ukrán front katonáinak emeltek emlékművet, amely az egykori Vörös Hadsereg 176 katonájának nevét őrzi.
 Február elején a Fejér megyei Csóron gyaláztak meg szovjet katonasírokat. Az eset miatt Moszkva akkor is felháborodásának adott hangot, az orosz védelmi minisztérium pedig követelte a magyar hatóságoktól, hogy kutassák fel és büntessék meg az elkövetőket. Vlagyimir Popov, a katonai emlékhelyek gondozásával foglalkozó minisztériumi osztály vezetője elmondta, hogy a csóri sírkertben négy obeliszket döntöttek le - közülük az egyik nem helyreállítható -, míg a központi helyen lévő márvány emléktáblát hat helyen rongálták meg.