Belföld

Módosítják a honvédség jogköreit

Simicskó István lehetővé tenné a fiataloknak az önkéntes alapú kiképzést

Megfeszített munkán vannak túl a magyar katonák, akik itthon és külföldön is sikeresen helytálltak – jelentette ki a távirati irodának nyilatkozva Simicskó István honvédelmi miniszter. Szerinte át kell tekinteni azokat a jogszabályokat, amelyek alapján a Magyar Honvédség segíteni tud a terrorveszély elhárításában.

Simicskó István 20160104
Simicskó István: A fiatalok felé kell vinni a honvédelem ügyét (Fotó: MTI - Bruzak Noemi)

Simicskó István honvédelmi miniszter szerint „embert próbáló időben” kapta Orbán Viktor kormányfőtől a honvédelmi tárca vezetésére szóló felkérést, amit megtiszteltetésnek tart. A miniszter az előző évet értékelő interjújában a bevándorlási helyzet kapcsán felidézte, 2015-ben több mint egymillió migráns érkezett Európába és ebből négyszázezer Magyarországon keresztül vonult át. Több országban, s még uniós szinten sem működött megfelelően a biztonsági rendszer, a magyar biztonsági szervek, a magyar katonák és rendőrök viszont helytálltak – hangsúlyozta. Hozzátette, mindenezek mellett a magyar katonák komoly erőkkel vettek részt nemzetközi szintű NATO-hadgyakorlatokon, és csaknem ezren vannak külszolgálaton különböző missziókban Afganisztántól, Irakon és Cipruson át a Nyugat-Balkánig. A honvédelmi miniszter azt mondta: számára most az a legfontosabb, hogy áttekintsék az eddigi teendőket, levonják a tanulságokat és megvizsgálják, hogyan lehet tovább erősíteni az ország biztonságát. Simicskó ennek érdekében áttekintené a minisztériumi struktúrát és egyes jogszabályokat, így az alaptörvényt is, hogy az kellő mozgásteret és lehetőséget ad-e a biztonság növelésére. Úgy véli, érdemes elgondolkodni azon, hogy a terrorveszély elhárításában milyen jogszabályi keretek között segíthet a Magyar Honvédség. Konkrétabban: milyen törvényi módosítások szükségesek, amelyek feljogosítják a katonákat a terrorhelyzet kezelésére békeidőszakban is. Ezekben a kérdésekben a jövőben Simicskó egyeztetni akar a parlamenti pártokkal, ahogy a tartalékos rendszer továbbépítéséről is.

A tárcavezető szerint területvédelmi alapokon is újra kellene gondolni a rendszert: hogyan lehetne például járási vagy megyei szinten összefogni a tartalékosokat. Ezzel együtt fontosnak tartja, hogy azokat a volt szerződéses katonákat, akik már néhány évet szolgáltak a honvédség kötelékében, rendelkeznek katonai ismeretekkel, legalább tartalékosként visszacsatolják a rendszerbe. A mostani válsághelyzet rávilágított arra, hogy igenis szükség van a tartalékos rendszerre – hangsúlyozta, megjegyezve, az elmúlt időszakban nőtt az önkéntes, a szerződéses katonai szolgálat és a honvédelmi pálya iránt érdeklődők száma.

A miniszter lehetővé tenné, hogy önkéntes alapon kiképzésben részesülhessenek azok a fiatalok, akik ezt szeretnék. Úgy véli, lenne arra társadalmi igény, hogy a fiatalok a középiskola elvégzését követően vagy már felsőfokú tanulmányaik közben – akár plusz kreditpontokért – a nyári szünetben egy hónapos alapkiképzésen vehessenek részt. „A fiatalok felé kell vinni a haza védelmének ügyét” – fogalmazott a tárcavezető.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom