Belföld

Minimálbért emelne az MSZP

A párt szerint biztosítani kell a gyermekek étkeztetését a téli szünetben is

Az MSZP a minimálbér nettó összegének százezer forintra való emelését javasolja - mondta Gúr Nándor országgyűlési képviselő szerdán Budapesten. Párttársa, Bangóné Borbély Ildikó a rászoruló gyermekek téli szünet alatti étkeztetésének megoldását sürgette.

Gúr Nándor szerint az elmúlt négy évben nőtt a különbség a minimálbér és az egy főre eső létminimum összege között. Az ellenzéki politikus szerint "megélhetésalapú" társadalomra van szükség, amelynek az alapja a megfizetett munka. Ezzel kapcsolatban beszélt arról, hogy az Orbán-kormány a közfoglalkoztatásban dolgozók bére vásárlóértékének egyharmadát elvette.
Cinizmusnak nevezte, hogy a miniszterelnök azt mondja, csökken a szegénység, amikor egymillióan kevesebbet keresnek az egy főre eső létminimumnál.
Bangóné Borbély Ildikó szerint a kormány 20 milliárd forintból meg tudná oldani a szociálisan rászoruló gyermekek a nyári étkeztetése mellett a téli szünet alattit is. Elmondta, hogy a nyári szünetben egy gyermek étkeztetésére naponta 440 forint van, a teljes nyári étkeztetés egy gyerekre fordított összege pedig 22-23 ezer forint. A téli szünet 15 napjára ennél jóval kevesebb összeg kellene. Bangóné szerint azonban a kormány ezt a problémát nem akarja megoldani. Szorgalmazta a szociális étkeztetés kiterjesztését, mert nemcsak a 3 év feletti gyerekek éheznek.