Belföld

Meleg ebéd az iskolai szünetben is

Csütörtökig pályázhatnak az önkormányzatok a nyári gyermekétkeztetésre

Az önkormányzatok május 7-ig, azaz csütörtökig igényelhetnek állami támogatást a nyári gyermekétkeztetésekre – tájékoztatta lapunkat az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága.

Közölték: a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek segítség nélkül az óvodai, iskolai szünet idején nem jutnának meleg ételhez. A kormány emiatt az elmúlt években fokozatosan emelte a nyári étkeztetésre szánt forrásokat: 2013-ban az állam 2,4 milliárd forintot, tavaly 2,64 milliárdot fordított e célra, az idén pedig már hárommilliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre. Az újabb emelésnek köszönhetően idén 135 ezerre nőhet a szünidőben is ingyenesen étkező gyermekek száma.

Az állami támogatásra tavaly 1270 olyan önkormányzat jelentkezett, ahol rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek él, és csaknem százhúszezer kiskorú jutott ingyenes étkezéshez. A nyertes önkormányzatoknak a nyári szünidő alatt legalább negyvenhárom és legfeljebb ötvenhárom napon keresztül kell biztosítaniuk a rászoruló gyermekeknek a napi egyszeri, egészséges, friss alapanyagokból készített meleg ebédet. Czibere Károly, az Emmi államtitkára korábban közölte, enyhítették a pályázati feltételeket, hogy még több önkormányzat bekapcsolódhasson az ingyenes nyári gyermekétkeztetésbe. A pályázat a Kormany.hu dokumentumtárában érhető el.


Pártfogók segítenek megelőzni a bűnismétlést idén januártól

Az elzárással fenyegető szabálysértést vagy bűncselekményt elkövető gyermekek támogatására vezették be januártól a megelőző pártfogást. A jogintézmény célja, hogy megelőzze a bűnismétlést, és elősegítse a gyermek társadalomba való beilleszkedését. A pártfogó kirendeléséről a gyámhatóság a védelembe vételi eljárás keretében, a Pártfogó Felügyelői Szolgálat együttműködésével dönt. Ehhez környezettanulmány is készül a gyermek családjáról, és kockázatelemzés alapján derül ki, hogy mekkora a bűnismétlés veszélye. Ennek ismeretében határoznak a megelőző pártfogó kirendeléséről. A pártfogó felügyelő együttműködik a gyermekjóléti szolgálattal, és nem csak a gyermekkel, hanem a szüleivel is szoros kapcsolatban áll. Előírhat bizonyos dolgokat a gyermeknek és a szülőknek, és ezek betartását ellenőrzi. Az adott eset körülményei határozzák meg, hogy a kapcsolat mennyi ideig tart – tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pártfogó felügyelők képzettsége lehet jogász, pszichológus, szociálpolitikus, szociológus vagy teológus, továbbá pedagógus, szociális munkás, igazgatásszervező, illetve gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó vagy mentálhigiénés szakember.