Belföld

„Megvédtük a veszélytől az országot, sikeres a déli határzár”

Szijjártó: A kormány most vizsgálja, hogyan lépjen fel uniós szinten a kötelező, ám hazánk számára elfogadhatatlan kvótatervek ellen

A kötelező uniós kvótarendszer a hazánk előtt álló új kihívás, most nyugatról érkezhetnek a migránsok – figyelmeztetett napirend előtti felszólalásában Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter tegnap a parlamentben. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sikeresnek nevezte a horvát–magyar határkerítést.

Kósa 20151020
Kósa Lajos: Visszaállt a törvényes rend, és furcsa, hogy ezt a baloldal támadja (Fotó: Varga Imre)

A kötelező uniós kvótától is meg kell védeni Magyarországot – jelentette ki az Országgyűlésben Szijjártó Péter. A külügyi és külgazdasági miniszter szerint a kvóta egyben a bevándorlás nyugatról érkező újabb hullámát jelentheti, az Európai Unió ugyanis a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva Európába érkezett migránsokat szét akarja majd osztani a tagálla­mok között. Ezt hazánk nem fogadja el. Szijjártó kifejtette, a magyar kormány szerint az unióban az európai jogszabályok megsértésével hozták meg a kvótadöntést, s közben elvonták a tagállami jogosultságokat. Emellett hazánk számára azért is elfogadhatatlan a kvóta, mert az a nemzeti konzultációs állásponttal nem fér össze, és a parlamenti pártok is elutasítják. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány vizsgálja, miképp lehetne fellépni a kötelező kvótával szemben. Megjegyezte, hamarosan az Országgyűlés elé terjesztik az erről szóló javaslatukat.

Az ország a déli határkerítésekkel bebizonyította, hogy meg lehet állítani a modern kori népvándorlást – mondta a miniszter. Mára ugyanis megszűnt az illegális bevándorlók beáramlása. Kiemelte a határvédelemben szerepet vállaló rendőrök és katonák munkájának fontosságát, illetve a visegrádi országok (V4) tagállamainak – Szlovákiának, Csehországnak és Lengyelországnak – ebben való közreműködését. „A V4-ek bebizonyították, meg tudják védeni Magyarország határát, az unió és Schengen külső határát, és innentől kezdve nincs elfogadható magyarázat, kifogás arra, hogy a huszonnyolc uniós tagállam miért ne tudná megvédeni Görögország határát, ami a legjobb megoldás lenne”– fogalmazott.

Szél Bernadett az LMP részéről úgy reagált, a kormány csak a szerb és a horvát határzárat tudta felmutatni a válságban, ami kevés. Elmondta, a kvótát nem tartják megoldásnak, de a kerítéseket sem. Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint is közös európai megoldásra van szükség, a kvóta önmagában szerintük sem gyógyír semmire. A jobbikos Mirkóczki Ádám elmondta, elutasítják a kvótákat, ennek össznemzeti ügynek kellene lennie, amelyben a baloldal is egyértelművé tehetné az álláspontját. Harrach Péter (KDNP) szerint Nyugat-Európa iszlamizálódása befejezett tény, ettől kell megóvni Közép-Európát, a kormány is ezt teszi. A Fidesz részéről Németh Zsolt megerősítette, a kötelező kvóta nem megoldás, az csak gerjeszti a bevándorlást, és az az uniós tagországokat is megosztja.

„Működik a magyar műszaki határzár” – jelentette ki napirend előtti felszólalásában Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. Kifejtette, amíg október 18-ig üzembe nem helyezték azt rendőrökkel és katonákkal a horvát határszakaszunkon is, csak az idén mintegy háromszázkilencvenezer illegális határátlépés történt, naponta öt-tízezer között mozgott az országba belépők száma. Ez azonban drámaian lecsökkent, miután a hét végén lezárták a horvát-magyar zöldhatárt. Az országban visszaállt a törvényes rend, és furcsa, hogy ezt támadja a baloldali ellenzék. „Ha önök kormányoznának, már félmilliónál tartana az illegális bevándorlási szám” – fogalmazott. Szerinte az európai baloldali megoldást az jelenti, hogy minél több bevándorló jöjjön Európába, ők „mindenkit szeretettel várnak”.


Miniszteri eskütétel
Rogán Antal a miniszterelnöki kabinetiroda élén

eskütétel 20151020