Belföld

Megújult a „pokoli torony”

Sok lakó szerzett szakképesítést

Megújultak a korábban "pokoli toronyként" emlegetett veszprémi társasház közös helyiségei, és az épület környezete, a ház kétszáztíz lakójából negyvenegyen szakképesítést szereztek egy most zárult százharminchárommillió forintos uniós támogatásnak köszönhetően - tájékoztatott a program megvalósítását végző Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.

Romhányi Tamás elmondta: a leszakadó családok gyermekeit felkarolták, tanították a nekik kialakított fejlesztőszobákban a hozzájuk járó pedagógusok, így könnyítve meg a szeptemberi iskolakezdést.

A máltai szeretetszolgálat hat éve dolgozik a Veszprém ipari övezetében álló egykori munkásszállón, amely két kilométerre esik a legközelebbi lakóépülettől.

A kommunikációs vezető felidézte: korábban volt olyan lakó, aki az épület lépcsőházában a furnérlemezekkel leválasztott lépcsőfordulóban húzta meg magát, a házban a felhalmozott tartozás miatt kikapcsolták a gáz- és a villanyszolgáltatást, a lefolyórendszer a csövek állapota miatt használhatatlan volt.

Az eredményességet igazolja, hogy az alkalmi munkát vállaló, vagy napszámba járó embereket is figyelembe véve ezen a nyáron az épület valamennyi munkaképes lakója dolgozott - fűzte hozzá. A felújításnak köszönhetően bővült a közösségi térben működő konyha és mosóhelyiség, az épület bejárata mellet pedig egy játszóteret alakítottak ki. Az elmúlt harmincegy hónapban kétszer szerveztek teljes körű egészségügyi szűrővizsgálatot és megkezdődött az egészséges életmódra nevelés is.          

Beszámolt arról is, hogy míg évekkel ezelőtt derékig érő szemét borította a ház mögötti sportpályákat, ma már családi rendezvényeket szerveznek a ház lakói a gondozott és ápolt területen. A kltszáztíz ember mindennapjait az uniós pályázat végeztével is segítik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális munkásai.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom