Belföld

Megtiltotta a hídlezárásokat a budapesti rendőrfőkapitány

Egy magánszemély arról tett bejelentést, hogy szerda reggel nyolc órától csütörtök délután egyig a főváros összes hídját le tervezi zárni

Megtiltotta a szerdától csütörtökig meghirdetett hídlezárásokat a főváros rendőrfőkapitánya - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. 

Bucsek Gábor határozatában felidézte: egy magánszemély arról tett bejelentést, hogy szerda reggel nyolc órától csütörtök délután egyig demonstrációt akar tartani, a főváros összes hídját le tervezi zárni.

Aktivisták néhány percre lezárták az Erzsébet híd egy részét
Rövid időre tucatnyi aktivista lezárta az Erzsébet híd Pestről Budára vezető sávjait szerda délben Budapesten, tiltakozásul a felsőoktatási törvény CEU-t is érintő módosítása ellen.
Az aktivisták a híd közepén az úttestre ülve akadályozták a járműforgalmat.
A rendőrök nem sokkal fél egy előtt az aktivistákat a híd gyalogjárdájára kísérték és újraindult a forgalom.
A feloszlatás után a rendőrség a police.hu oldalon közölte, hogy az intézkedéssel összefüggésben személyi sérülés nem történt, a rendőrség öt emberrel szemben szabálysértési feljelentéssel él.
Néhány órával később azt írták, hogy a Margit hídról előállítottak egy nőt, aki akadályozta a gépjárműforgalmat. 

A budapesti rendőrfőkapitány a gyülekezési jogról szóló törvény alapján tiltotta meg az akciót, tekintettel arra, hogy más útvonalon nem biztosítható a közlekedés.

A határozat jogerős, fellebbezésnek nincsen helye. Bírósági felülvizsgálatot három napon belül lehet kérni.

Az indokolásban Bucsek Gábor úgy fogalmazott, hogy vannak olyan alapjogok, amelyek szembekerülhetnek a gyülekezési joggal, és ezért korlátozhatják azt. Egy rendezvény megtartásánál nemcsak a résztvevők jogát kell figyelembe venni, hanem az egész közösség érdekét - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a bejelentő Budapest minden hídját le szeretné zárni, tehát lehetetlenné akarja tenni a közlekedést a város budai és pesti oldala között. Ez a tény minden további részletes vizsgálatot mellőzve megalapozza, hogy meg lehessen állapítani a közlekedés ellehetetlenülését - olvasható a közleményben.

Szerda reggel 8 órakor néhány tüntető gyűlt össze Budapesten, a Szabadság híd pesti hídfőjénél, jelentős rendőri készültség és sajtójelenlét mellett, de a hidat végül nem zárták le - tapasztalta a helyszínen az MTI munkatársa.