Belföld

Megkezdődött az ajánlásgyűjtés Veszprémben

A Nemzeti Választási Bizottság eddig 16 pártot vett nyilvántartásba a választásra

Hétfőig minden érintett veszprémi választópolgárnak meg kellett kapnia a februári időközi országgyűlési választás kitűzéséről szóló értesítőt, a jelöltek hétfőn kezdhetik gyűjteni a választók ajánlásait a február 22-én esedékes voksolásra. Eddig 16 párt jelezte indulási szándékát, de várhatóan több jelölt lesz, mert a függetleneknek nem kellett regisztrálniuk magukat. A Népszabadság szerint Simicska Lajos biztosan nem vesz részt a veszprémi választásokon.

ajánlóív

Ajánlóíven kell megszerezniük az ötszáz támogató aláírást

A Népszabadság fideszes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy  Simicska Lajos egészen biztosan nem indul a február 22-i veszprémi időközi parlamenti választáson. A  Közgép vezére azonban a lap többszöri megkeresésére sem erősítette meg, hogy elállt volna korábbi szándékától. 

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig 16 pártot vett nyilvántartásba a választásra: indulna a voksoláson a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, a Magyar Munkáspárt, a Magyar Szocialista Párt, az Elégedetlenek Pártja, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Zöldek Pártja, a Lehet Más a Politika, az Összefogás Párt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Párt, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, az Aquila Párt, a Lokálpatrióta Párt, a Magyar Liberális Párt és A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt.

 

Az időközi országgyűlési választáson - miként a múlt év áprilisi voksoláskor is - már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson indulni szándékozó jelölteknek, hanem ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást.

A nyilvántartásba vett pártok és függetlenként induló jelöltek már leadhatták igényléseiket az ajánlásgyűjtő ívekre, de azokat legkorábban hétfőn munkakezdéskor vehetik át, és ezzel kezdetét veszi a két hétig tartó aláírásgyűjtés. A jelölteket január 19-én 16 óráig lehet bejelenteni az összegyűjtött ajánlások leadásával az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál.

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom