Belföld

Megéri háziorvosnak lenni

Új jövedelmi rendszert alakítanak ki

Zombor Gábor szerint a közeljövőben olyan jövedelmi rendszert alakítanak ki, amelyben már megéri háziorvosnak lenni. Reményeik szerint így a jelenleg üres helyeket is betölthetik majd. A kormányzat a szükséges eszközök beszerzését is támogatni kívánja. A kabinet célja ugyanakkor, hogy megerősítse az országos egészségügyi intézeteket. Ezért is kapott 3 teslás mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezést az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet.

MR berendezés Országos Klinikai Idegtudományi Intézet
(Fotó: Illyés Tibor, MTI)

Megerősítik az országos egészségügyi intézeteket

Zombor Gábor az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben a három teslás mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezés átadásán azt mondta, ezek az intézetek jelentős értéket képviselnek, így olyan finanszírozási rendszert kívánnak kialakítani, amely biztonságossá és fenntarthatóvá teszi működésüket. Kiemelte, jelenleg is folynak a tárgyalások az Országos Klinikai Idegtudományi Intézettel egy gammakés beszerzéséről, amely nagy hatékonysággal alkalmazható az agyi áttéteknél. Az államtitkár azt szeretné, ha az idegtudományi intézet világszínvonalú munkáját az állam hasonló színvonalú berendezésekkel, eszközökkel és feltételrendszerrel tudná segíteni.

Az új berendezés beszerzéséhez 600 millió forint állami támogatást kapott a klinika. A gép 558 millió forintba került, a fennmaradó összegből pedig egy gyermekaneszteziológiai szobát alakítottak ki, mivel a gyermekek vizsgálatát altatásban végzik. Az intézet eddig is nagy erőfeszítéseket tett, hogy folyamatosan megújítsa a diagnosztikát, ezzel a berendezéssel egy tizennégy éves, jóval kisebb kapacitású gépet cseréltek most le. A gép a legkorszerűbb technikát képviseli, mivel a diagnosztikában perdöntő a képalkotás, illetve annak minősége. Az új MR-berendezéssel az intézet további nemzetközi klinikai kutatási programokba is bekapcsolódhat. A berendezés nemcsak nagyfelbontású és különleges kontrasztú úgynevezett szeletképek készítését teszi lehetővé az agyról, hanem segítségével különböző funkcionális vizsgálatok is elvégezhetők, ennek megfelelően pontosabb műtéti tervezést tudnak biztosítani. A berendezés alkalmas arra is, hogy az agydaganat szövettani jellegét meghatározza.