Belföld

Megér még egy tárgyalást az előválasztás

„A Párbeszéd képtelen lenne százhat egyéni képviselőjelöltet kiállítani”

Nagy a bizonytalanság a baloldali előválasztások körül. MSZP-s elnökségi forrásunk szerint január második felében „még egy tárgyalási kört” megér a dolog.

Gyurcsány-Molnár
Gyurcsány Ferenc és Molnár Gyula 2006-ban. Újra összefognának (Fotó: MH)

Nem bízunk nagyon abban, hogy lesznek előválasztások, és eredményes lesz a januári egyeztetésünk, bár még egy tárgyalási kört megér a dolog – mondta MSZP-s elnökségi forrásunk. Ezt arra alapozza, hogy az előválasztásokat kezdeményező Párbeszéd (P) bár elfogadja a közös listát, tehát a közös indulást az MSZP-vel és a DK-val, de ők még az interneten is szavaztatnának. Ezzel viszont – a mai technikai felkészültséggel – rengeteg ellenőrizhetetlen voksot is begyűjtenének, és a rendszer sorozatos támadásoknak lehetne kitéve a „fideszes hackerek” részéről. Emellett a P – bár nagyon harsányan politizál az előválasztások kapcsán is – képtelen lenne országosan százhat egyéni jelöltet kiállítani.

Forrásunk szerint az Együtt támogatná ugyan az előválasztásokat, de elutasítja a közös listát. „Akkor mi értelme ennek az egésznek?” – tette fel a kérdést. Azt is megtudtuk, hogy az MSZP a DK-val tudna a legkönnyebben megállapodni a közös indulókról, velük nem is lenne szükség előválasztásokra.

Ismeretes, az MSZP elnöksége még november végén fogadta el előválasztási vitairatát, amelyet megküldött a többi baloldali pártnak. Erről szeretnének januárban egyeztetni. A vitairat szerint mind a százhat egyéni választókerületben előválasztásokat kell tartani. A szocialisták januárban első körben megegyeznének egy közös értéknyilatkozat elfogadásáról, illetve az előválasztás technikai részleteiről.

Az előválasztáson ötszáz ajánlás kellene a jelöltté váláshoz, a szavazásban bármely magyar választópolgár részt vehetne, aki aláírja a baloldali értéknyilatkozatot. A szavazás ingyenes lenne, voksolni az egyéni választókerületekben kijelölt irodában lehetne.

A vitairat alapján az előválasztással egyszerre lehetne a kormányfő-jelöltekre szavazni, de felvetődhet, hogy külön voksolással döntenek a miniszterelnök-jelölt mellett. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a pártok konszenzussal is meg tudnak állapodni egy közös miniszterelnök-jelöltben. Választási szövetséget hozna létre a baloldal, a kiválasztott jelöltek közös indulók lesznek egyetlen közös név és logó alatt. A szocialisták úgy számolnak, hogy 2017 nyárig le kell bonyolítani az előválasztásokat, tehát arról gyors megegyezésre lenne szükség.

A vitairat elmúlt hónap végi elfogadásának az is oka volt, hogy a pártok az utolsó előválasztási egyeztetést még november elején tartották, Gyurcsány Ferenc DK-elnök ekkor „tiltotta ki” a megbeszélésekről Fodor Gábor pártját, az MLP-t. Az Együttel nem tudta ezt megtenni, mert erre a tárgyalásra már el sem mentek. Már korábban elterjedt az információ, hogy az MSZP és a DK nem is akar előválasztásokat, hiszen már nagy körvonalakban meg is egyeztek egymással a 2018-as közös indulásukról. Forrásaink nem tartják elképzelhetetlennek, hogy ha ez megvalósul, a kis pártokból létrejöhet a liberális pólus, az Együtt–P–MLP-megállapodás.