Belföld

Megállapodás született a Sorsok Házáról

Háromnegyed éve után először ülésezett a Zsidó Közösségi Kerekasztal

Megegyezés született a Sorsok Háza ügyében a Zsidó Közösségi Kerekasztal keddi egyeztetésén - ezt közös sajtótájékoztatón jelentette be Lázár János és Heisler András az Országház Vadásztermében tartott több mint négyórás tanácskozás után. A megbeszélésén sokat vitatkoztak az „antiszemitizmus figyeléséről"

Heisler Lázár mazsihisz kicsi
Lázár János és Heisler András a Mazsihisz elnöke tart sajtótájékoztatót   fotó:MTI

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány nevében garanciát vállalt arra, hogy a magyarországi zsidó szervezetek támogatásával és a nemzetközi zsidó közösség segítségével alakítják ki a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza szakmai koncepcióját, programját.

A miniszter együttműködő hangulatúként jellemezte a Parlamentben tartott zárt tanácskozást, és a Mazsihisz elnöke is fontos lépésnek nevezte, hogy egy háromnegyed éve megszakadt párbeszédet tudtak folytatni.

Heisler András úgy fogalmazott, nagyon sok kérdésben sikerült megoldást találniuk, és nagyon sok kérdéssel kapcsolatban a kormánynak és a zsidó szervezeteknek még "dolgozniuk kell azon, hogy eljussunk a megoldásig".

A Mazsihisz elnöke "nagyon biztatónak" tartja, hogy a Sorsok Házával kapcsolatban a zsidó szervezetek ígéretet kaptak a kormánytól, a kiállítást "csak konszenzusos megoldással" fogják megnyitni, tehát csak akkor, ha a hazai és a nemzetközi zsidó szervezetek is egyetértenek annak a szakmaiságával - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Lázár János úgy fogalmazott: kimondva, vagy kimondatlanul a kormány és a zsidó szervezetek közötti minden konfliktuspont szóba került, „sokat időztek el" a magyarországi antiszemitizmus helyzete körül. Szerinte annak ellenére „együttműködő volt a hangulat”, hogy a Mazsihisz nem változtatott az álláspontján a Szabadság téri emlékmű ügyében. Ez azonban nem került szóba a tárgyaláson, ezt már lezártnak tekintették a Mazsihisz képviselői. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának leváltásáról szintén nem beszéltek.

Heisler András elmondta, az ülésen a résztvevők sokat "vitatkoztak az antiszemitizmus monitoringozásáról, figyeléséről", és abban maradtak, hogy a decemberi ülésen vissza fognak térni rá. A Mazsihisz-elnök pozitív fejleménynek nevezte, hogy a kormány "nyitottan fogadta" a zsidó szervezetek kezdeményezését, hogy tegyék rendszeressé a kerekasztalt. Hozzátette, a következő, decemberi ülésnek már a kormánnyal közösen meghatározott napirendje is "kezd összeállni".  A holokauszt-emlékévet az elnök "kétarcú emlékévnek" nevezte. Kiemelte, volt konfliktus a zsidó szervezetek és a kormány között, ami "árnyékot vetett", ugyanakkor az önkormányzatok szervezésében, vidéken "rendkívül emelkedett hangulatú megemlékezéseket" tartottak egész évben, és "különleges értékű" rendezvények, kiállítások jöttek létre.

Forrás: nol.hu, MTI