Belföld

Medgyessy Péter és Katona Béla titkolódzik a népszavazásról

Szili Katalin hétfőn részvételre buzdított

Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Katona Béla egykori házelnök inkább nem nyilatkozik az október 2-i népszavazási álláspontjáról, Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere egyetért a baloldallal.

Nem kívánok nyilatkozni – mondta Medgyessy Péter volt miniszterelnök, amikor azzal kerestük meg, hogy miképp szavaz a kvótaellenes referendumon. Hozzá hasonlóan nem árulta el Katona Béla, az Országgyűlés volt szocialista elnöke sem, hogy elmegy-e szavazni, és ha igen, miként voksol október 2-án. „Hat éve teljesen kivonultam a közéletből”– tette hozzá.

„Még nem döntöttem el, vagy elmegyek és érvénytelenül szavazok, vagy el sem megyek, de mindegy is, hiszen ezek az alternatívák tulajdonképpen ugyanazt jelentik” – mondta lapunknak Szilvásy György, aki a Gyurcsány-kormány titokminisztereként, az MDF-, és a Horn- kormány államtitkáraként is dolgozott. Hozzátette, szerinte a referendum egyértelműen belpolitikai indíttatású, és ő nem akarja a „Fidesz-rezsim” politikai céljainak alávetni magát, teljes mértékben egyetért a baloldal pártjainak népszavazási álláspontjával.

Ez azért érdekes, mert Szilvásy jelenleg a Művelt Nép Könyvkiadó Kft. tulajdonosa, ők terjesztik a néhai Oriana Fallaci olasz oknyomozó riporter muszlim-, és bevándorlóellenes könyveit. Sőt, a köteteket „Illiberális, inkorrekt, igaz” felcímmel reklámozzák. A Magyar Nemzetnek erről azt mondta, vitába tudna Fallacival szállni, de sok mindenben igazat ad neki.

Szili Katalin, aki korábban szocialista államtitkár és országgyűlési elnök is volt, hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette, elmegy a népszavazásra és nemmel voksol. Hangsúlyozta, nemzeti ügyről van szó, amelyben félre kellene tenni a pártpolitikai vitákat. Ugyanezen a véleményen van a múlt héten elsőként lapunknak nyilatkozó Gyenesei István, a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere. Szerinte ilyen fontos ügyekben Brüsszel helyett a magyar törvényhozásnak kell döntenie. Hack Péter, egykori SZDSZ-es képviselő a Magyar Időknek mondta el, hogy részt vesz a referendumon és nemmel szavaz a kérdésre.