Belföld

Magyarországon minden századik gyermek autizmussal él

Fotókiállítás nyílt autista gyermekeket nevelő családokról

A becslések szerint Magyarországon minden századik gyermek autizmussal él, a gyógypedagógiai terápiák révén azonban jól fejleszthető ez az állapot - mondta az Autisták Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

aut
A háromgyermekes édesanya, Szalainé Forgács Klaudia (b) az autisztikus tünetekkel élő Lilivel játszik otthonukban, Karancskesziben. Férjével mindhárom gyermekük születését tervezték és átgondolták, főleg a 17 éves nagylányuk, az autista és epilepsziás Lili miatt. A pár szerint egy gyermek születése komoly próbatétel, különösen akkor, ha valamiért eltér az átlagtól, és ha a házastársak egymást erősítik, akkor megvalósíthatják álmaikat, elérhetik céljaikat és semmiről sem kell lemondaniuk - MTI Fotó: Komka Péter

Kővári Edit elmondta, az autizmus nem gyógyítható genetikailag meghatározott állapot, amely különböző mértékben, egyéni módon, változatosan jelenhet meg az érintetteknél.
A szövetség nagy munkát fektet a társadalmi szemléletformálásba, a családokat információkkal látják el, jogi segítséget nyújtanak, szülői tréningeket tartanak - ismertette az elnök, hozzátéve, fontos a döntéshozók felé megnyilvánuló lobbitevékenységük is.
Kővári Edit elmondta, negyvenhat program kapcsolódik az autizmus világnapjához országszerte, színházi előadások, könyvbemutatók, kiállítás.
Az autizmus világnapja alkalmából idén először a budapesti Gellért-hegyi Szabadság-szobrot kék színnel világítják meg.

Fotókiállítás nyílt autista gyermekeket nevelő családokról
Nők kékben címmel autista gyermekeket nevelő családokról készült fotókból nyílt szabadtéri kiállítás a budapesti Madách téren szombaton, az autizmus világnapján.

novák.kiáll