Belföld

Magyarország nem segítette Gruevszkit Macedónia elhagyásában

Sajtóban megjelent feltételezéseket cáfol a Miniszterelnökség

Sem a magyar állam, sem a magyar hatóságok nem segítették Nikola Gruevszkit Macedóniából való kijutásában - szögezte le a Miniszterelnökség közleményben, pénteken.

"A sajtóban megjelent feltételezésekkel és álhírekkel ellentétben Magyarország kormánya és a magyar hatóságok semmilyen formában nem segítették Nikola Gruevszki Macedóniából való kijutását" - emeli ki a Miniszterelnökség kommünikéje, amely emlékeztet: Gruevszki egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani. "A magyar hatóságok biztonsági okokból jogszerűen tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki -  aki 10 évig hazája miniszterelnöke volt - menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BÁH) budapesti központjában kerüljön sor" - teszi hozzá a közlemény, amely azt is leszögezi: a BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.  

A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással és a nemzetközi gyakorlattal összhangban - az eljárás lezárásáig - a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak, emeli ki a Miniszterelnökség, emlékeztetve: Nikola Gruevszki  a menekültügyi eljárások jogszabályi előírásainak megfelelően jogszerűen tartózkodik Magyarországon. 

Tirana: Gruevszki illegálisan jutott át Albániába

Kétségkívül illegálisan és gyalog jutott át Macedóniából Albániába a hazájában börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök, aki Magyarországon kért menedékjogot - közölte az AFP hírügynökséggel pénteken az albán rendőrség szóvivője.

Gentian Mullai hozzátette, hogy Gruevszki egyik határállomáson sem jelentkezett be átlépésre. Vagy a Preszpa-tó mellett vagy Debar macedón város közelében léphette át gyalog a határt, "bizonyára azért, hogy elkerülje a feltűnést".
Gruevszki útlevelét a macedón hatóságok korábban bevonták, de a térségbeli országok állampolgárai személyi igazolvánnyal közlekedhetnek az országok között.

Gruevszki ellen hétfőn adott ki Szkopje nemzetközi elfogató parancsot. A politikusnak, aki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, múlt hét csütörtökön kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

A macedón miniszterelnök felvetette annak lehetőségét, hogy Gruevszkit elrabolták

Zoran Zaev macedón miniszterelnök szerint lehetséges, hogy hivatali elődje, Nikola Gruevszki nem önként távozott az országból, hanem elrabolták.

A Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint Zoran Zaev pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: Nikola Gruevszkitől és Magyarországtól is választ vár arra a kérdésre, hogy Gruevszki önként hagyta-e el Macedóniát, vagy pedig elrabolták.

Mint mondta, a volt kormányfő meneküléséről megjelent hírek és információk megerősítették, hogy Nikola Gruevszki Albánián és Montenegrón keresztül jutott Magyarországra, ahol menedékkérelmet nyújtott be.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom