Belföld

Magyarország a keresztényüldözés elleni központtá akar válni

Rétvári Bence szerint manapság nagyobb veszélyben vannak a keresztények, mint Néró korában

Magyarország a keresztényüldözés ellen fellépő szervezetek központjává és támogatójává akar válni - jelentette ki Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Az összefogás új lehetőségei az üldözött és diszkriminált keresztény közösségek érdekében elnevezésű nemzetközi konferencián pénteken Budapesten.

rétvári 576
Rétvári Bence beszédet mond a hitükért üldözött keresztények segítésének, támogatásának lehetőségeiről a budapesti Központi Papnevelő Intézetben - MTI Fotó: Marjai János

Rétvári Bence úgy vélekedett, hogy ma nagyobb mértékű a keresztényüldözés a világban, mint Néró korában; minden öt vallási üldözött közül négy keresztény.

Ezért arra kérik a közel-keleti vallási vezetők a magyar kormány képviselőit, hogy a többi között Irakban és Szíriában teremtsenek jövőképet, nyújtsanak humanitárius segélyt a nyugati demokráciák a keresztényeknek, ne a befogadásukkal akarjanak segíteni - mondta a politikus a hét ország tizenhét szervezetének részvételével megtartott tanácskozáson.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar Országgyűlés valamennyi párt támogatásával közös határozatot fogadott el arról: elítéli a keresztényüldözést, az Iszlám Állam tevékenységét, és felszólítja a nemzetközi büntetőbíróságot, hogy kezdeményezzen eljárást népirtás miatt.

Emellett európai vándorkiállítással kívánják felhívni a figyelmet a keresztényüldözés veszélyére és helyben is szükségesnek tartják a humanitárius segítségnyújtást.

Rétvári Bence végül akcióterv elfogadására biztatta a tanácskozás résztvevőit.

Török Tamás, az Emmi üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárságának vezetője arról beszélt, hogy kétezer éves keresztény kultúrák felszámolása zajlik a Közel-Keleten és az Európai Unióban is nő a vallási indíttatású terrorcselekmények száma.

Kiemelte, a helyettes államtitkárság létrehozását a többi között az indokolta, hogy koordinációt teremt a kormányon belül a keresztényüldözés elleni fellépés érdekében, illetve jogszabályokat is kezdeményezhet. Továbbá együttműködnek a külügyi tárcával és az egyházakkal, civil szervezetekkel is, illetve kapcsolatban állnak az ENSZ-szel, a hágai bírósággal és az Európai Parlamenttel - sorolta.

Török Tamás közölte, speciális ösztöndíjprogramot dolgoztak ki az üldözött keresztények képviselői számára és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen előadássorozatot tartanak az üldözött keresztény egyházakról.

Hölvényi György európai parlamenti (EP-) képviselő azt hangsúlyozta: egy kereszténydemokrata politikus legfőbb feladata az EP-ben, hogy felhívja a figyelmet egy vallástalan Európában a keresztények szenvedésére és közös cselekvésre késztesse az európai partnereket.

Európa nem tud egységet felmutatni a keresztényüldözés ellen - folytatta -, ezért volt szükség a magyar kormánynak a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság létrehozásáról szóló döntésére. Ugyanis valakinek el kell kezdeni ezt a folyamatot - mondta, hozzátéve: annál is inkább, mert például ha a következő egy évben nem mennek vissza százezrek Irakba, megszűnik a helyi kereszténység.

A politikus úgy vélekedett, nemcsak a kereszténységre veszélyes, de az iszlámot is szétrombolja a keresztényellenesség.

A tanácskozás második részében zárt ajtók mögött külföldi keresztény szervezetek képviselői számoltak be működésükről, illetve a közösségüket ért atrocitásokról.