Belföld

Magyarok és franciák közösen emlékeztek a párizsi diadalív alatt

Katonazenekar adta elő a magyar és francia himnuszt

Magyarok és franciák közösen emlékeztek meg vasárnap az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulójáról az ismeretlen katona sírjánál, a párizsi diadalív alatt.

 Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága hagyományos koszorúzási ünnepségének kezdetén a megemlékezők a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán érkeztek a Diadalívhez, ahol Sujánszky Jenő, a francia-magyar emlékbizottság elnöke és a francia Charles de Gaulle Emlékbizottság képviselői megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd meggyújtották a lángot a magyar forradalom áldozatai, hősi halált halt mártírjai és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére.
Az egybegyűltek és a félórás ünnepséget kordonok mögül figyelő turisták ezt követően meghallgatták a magyar és a francia himnuszt, amelyeket egy francia katonazenekar adott elő.
Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi diadalívnél. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a magyar kormány is képviselteti magát. Idén a Veritas Történetkutató Intézet, a Terror Háza Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága történészei is koszorúztak.
Az 1956-os forradalom emlékére október 23-án szentmisét tartanak a párizsi Magyar Katolikus Misszióban, este a Párizsi Magyar Intézetben lesz ünnepi műsor. November 4-én, a forradalom leverésére emlékezve Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél, a Pere Lachaise temetőben lesz koszorúzás.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom