Belföld

Magyarázó videókkal is készülnek az Eucharisztikus Kongresszusra

Erdő Péter szerint fontos feladat, hogy megszólítsák a hívők különböző korosztályait

Mindig szem előtt kell tartani, hogy mit szól ehhez az, aki most jön ide először – mondta a szentmise érthetőségére utalva Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a minap. A 2020-as budapesti Eucharisztikus Kongresszus előkészítése keretében ezért februártól a szentmise részeit magyarázó „misevlog” indult, miközben speciális zarándok–idegenvezető képzés is zajlik.

Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné – hangsúlyozta Mindszenty Józseffel kapcsolatban Erdő Péter bíboros a Ferenc pápánál tett vatikáni látogatást követően. A főpásztor a Vatikánban az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció plenáris ülésén vett részt. Ennek a kongregációnak feladata a liturgia fejlődésének elősegítése, azaz a misék szertartásában és a prédikációban a teológiai mélység és a hívők tevékeny részvétele egyaránt jelen legyen. Kiemelte, a papság fontos feladata, hogy megszólítsák a hívők különböző korosztályait. „Rengeteg katolikusnak keresztelt ember van, aki nem jár templomba, ezért úgy kellene az egész templomi programot, benne a liturgiát is megkomponálni, mindjárt a templomba érkezők fogadásától kezdve, hogy mindig azt tartsuk szem előtt, mit szól ehhez az, aki most jön ide először. Tehát meghívó, befogadó, az egyes emberre ráfigyelő közösségként kellene fogadnunk mindenkit” – mondta erről Erdő Péter.

Ezzel összhangban indított hazánkban a 2020-as budapesti világeseményt előkészítő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága néhány nappal ezelőtt egy „misevlogot”. A minden csütörtökön új résszel jelentkező misevlog célja, hogy a szentmise részeit sorra véve elmagyarázza, mi miért történik a liturgiában. „Mi a szerepe az oltárcsóknak? Miért térdelünk, máskor pedig állunk? Egyáltalán, hogyan alakult ki a szentmise?” – teszik föl a kérdést a szervezők, akik arra bátorítanak mindenkit, hogy kérdéseit írja meg kommentben, és külön kérdezz–felelek részekben válaszolnak a sorozat után.

Erdő Péter bíboros vatikáni tartózkodása során a magyarországi püspöki kar nevében kifejezte Ferenc pápának örömét is a csíksomlyói látogatás miatt. Megerősítette, hogy az ünnepi misén magyar püspökök is jelen lesznek, továbbá részvételre szólítják a hívőket is, hogy Csíksomlyón „együtt imádkozzunk népünk és az egész régió javára”. Ismert, a MÁV és a Misszió Tours utazási iroda zarándokvonatot is indít ebből az alkalomból. Az utazással kapcsolatban a turizmus és a hitélet metszéspontjait fölismerve a Magyar Idegenvezetők Egyesülete év elején zarándok-idegenvezető képzést tartott, hogy a kongresszus idejére speciálisan fölkészült szakemberek kalauzolhassák a hazánkba érkezőket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom