Belföld

MSZP: A kormány nem akarja bevezetni az eurót

"Nem bankjegycserére, hanem a forint erősítésére van szükség"

Az MSZP szerint a hétfőn bejelentett bankjegycserék világossá tették, hogy a Fidesz-kormány egyáltalán nem akarja bevezetni az eurót.  Burány Sándor, a parlament költségvetési bizottságának szocialista elnöke hétfőn azt közölte az MTI-vel: a kormánynak jobb a családok életét havi tízezrekkel nehezítő, gyenge forint.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar embereknek nem bankjegycserére lenne szüksége, hanem a forint azonnali erősítésére. Hozzátette: Matolcsy György jegybankelnök bejelentése azt is mutatja, hogy alkalmatlan a nemzet bankjának vezetésére, ezért az MSZP a felmondólevelének aláírását várja.
A Magyar Nemzeti Bank hétfőn jelentette be, hogy 2014 és 2018 között megújítja a 1997 és 2001 között bevezetett jelenlegi bankjegysorozatot, és újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki; először a tízezer forintos bankjegyek változnak, ezek keddtől ugyan már hivatalos fizetőeszköznek számítanak, de a gyakorlatban decembertől jelennek meg a forgalomban.