Belföld

Lezárult a felsőoktatás strukturális átalakítása

Innovációs szövetség: kiváló lehetőség kínálkozik a kutatás-fejlesztés-innováció támogatására

A jövő évi költségvetésben egyaránt emelkedik a felsőoktatásra és a közoktatásra fordítható források összege - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára pénteken Budapesten. 

Palkovics László, a Magyar Innovációs Szövetség közgyűlésén elmondta: a felsőoktatás finanszírozására a 2017-es büdzsében az idei 197 milliárd forinttal szemben várhatóan mintegy 240 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A közoktatás feladatainak ellátására a jövő évben mintegy 100 milliárd forinttal jut több a tervek szerint.
Közölte: a felsőoktatásban a strukturális változások lényegében lezárultak, és ezen a területen az intézmények azokkal a tartalmi kérdésekkel foglalkozhatnak, amelyek a jobb tudást, kutatást, diplomát eredményezik. A köznevelési rendszerben viszont tartalmi és módszertani változtatásokra van szükség: azt kell meghatározni, hogy milyen tudással rendelkezzenek a gyerekek, és annak lehetőségét kell megteremteni, hogy a pedagógusok át tudják adni a gyorsan változó világban gyorsan változó ismereteket - tette hozzá az államtitkár.
Kitért arra, hogy a középiskolát végzett fiatalok nem jelentkeznek annyian a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai képzésekre, amilyen mértékben a belföldi munkaerőpiac igényli. Tavaly a jelentkezőknek mindössze 25 százaléka jelentkezett ezekre a képzési területekre a felsőoktatási intézményekben. Kedvezőnek mondta ugyanakkor, hogy a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma nő.
Palkovics László szólt az oktatói-kutatói bérrendezés fontosságáról, elmondása szerint ez az idén 15 százalékot, 2017-ben 5, majd 2018-ban újabb 5 százalékot tesz ki. Emlékeztetett arra, hogy a doktori képzés átalakítása már megtörtént. Emellett az intézményrendszerben a hatékonyság növelése érdekében létrehozták a közösségi felsőoktatási képzési központokat. 
A duális képzés elindítását szintén sikernek nevezte az államtitkár. A jövő tanévben 24 felsőoktatási intézményben 545 partnerszervezettel 48 szakon terveznek ilyen képzést - közölte.
Jelezte ugyanakkor, hogy a köznevelés rendszerében tapasztalhatók anomáliák. A leggyakrabban említett gondok közé sorolta a tanulói óraszám és a tananyag csökkentését, a pedagógusok óraszámának mérséklését, az intézmények önálló gazdálkodása körüli kérdéskört, a pedagógusminősítési rendszer hibáit. Úgy vélte, a gondok megoldhatók, de mivel az oktatási rendszer statikusabb, mint a vállalati, több időre és türelemre van szükség.
Beszámolt arról, hogy több kapcsolódó projektet is kidolgoztak a kiemelt fejlesztési területekhez. Példaként említette, hogy a pedagógusképzés, továbbképzés, szakmai támogatás során az egyetemek és köznevelési intézmények kapcsolata közvetlen lesz és erősödni fog. A tartalom és a módszertan mérési, értékelési rendszere átalakul, átdolgozzák a Nemzeti Alaptantervet (NAT), a kerettanterveket. A fenntartói környezet is változik, egyértelmű és stabil irányítói, szolgáltatói viszony alakul ki a fenntartó és a nagyobb önállósággal rendelkező iskolák között.     
A célkitűzés az, hogy a tanulók magas szintű képzését szolgáló optimális struktúra, valamint magas minőségű infrastruktúra alakuljon ki az iskolákban - szögezte le.

Palkovics László elmondta, hogy meghirdették az új Nemzeti Kiválóság Programot, amelyet nemzeti forrásból finanszíroznak, az idén mintegy 2,2 milliárd forint jut a végrehajtására. A támogatotti körbe sorolták az alap- és mesterszakos hallgatókat, a doktori képzésben részt vevőket, a doktorjelölteket és a fiatal (40 év alatti) oktató-kutatókat.

Innovációs szövetség: kiváló lehetőség kínálkozik a kutatás-fejlesztés-innováció támogatására

A magyar innovációs rendszer támogatására 2014-2020 között rendelkezésre álló mintegy 700 milliárd forint korábban nem látott lehetőséget teremt, reálisan elérhető az a középtávú célkitűzés, hogy a GDP 1,8 százalékát lehessen kutatás-fejlesztés-innovációra (K+F+I) fordítani - mondta a Magyar Innovációs Szövetség elnöke a szervezet pénteki közgyűlésén Budapesten az MTI-nek.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora ugyanakkor megjegyezte: jelentős felelősség terheli az innováció területén dolgozókat, mert a kutatás-fejlesztés és az innováció szerves rendszer, amelynek megvan ugyan az abszorpciós (forrásmegkötő) képessége, de a hirtelen forrásnövekedést nem tudja jól hasznosítani. Ezért a forrásokat lehetőleg kiszámíthatóan, egyenletesen kell biztosítani, amire adott a lehetőség, hiszen ebben az időszakban a támogatások évi 10-15 százalékkal folyamatosan bővülnek - mondta.
Greiner István, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója, a szövetség általános elnökhelyettese úgy vélte, javul a GDP-arányos innovációs teljesítmény, és annak belső szerkezete is, nő például az ipari K+F aránya.  Hozzátette ugyanakkor, hogy sok még a tennivaló a kormányzati és az ipari oldalról is. A kitörési pontok között a startup-okat, illetve azokat a területeket említette, ahol hagyományosan innovatívak a magyar cégek, így például az autóipar, az egészség- és gyógyszeripar, valamint a mezőgazdaság és turizmus. Hangsúlyozta, hogy a lehetőségek feltárásában a Magyar Innovációs Szövetség is részt vállal, amely elkötelezett abban is, hogy az innováció érdekében a fiatalok körében népszerűsítse a természettudományos képzést.
A közgyűlésen átadták a Magyar Innovációs Szövetség 2015-ös Média Díját, amit az innováció érdekében kifejtett tevékenységéért Panulin Ildikó, az Inforádió műsorvezetője, riportere kapott.