Belföld

Letelt egy „rendszerbontó” határidő

Sikertelen a kötelező kamarai tagság eltörlésére vonatkozó kezdeményezés

Újabb sikertelen népszavazási kezdeményezést tudhatnak maguk mögött a „rendszerbontó” civilek, miután az általuk benyújtott második kérdéshez rendelkezésre álló aláírás-gyűjtési határidő tegnap letelt.

 Mivel nem jelentkeztek a Nemzeti Választási Irodán, valószínűleg nem tudták összegyűjteni a szükséges mennyiségű aláírást. A kötelező kamarai tagság eltörléséért kezdeményeztek referendumot, korábban pedig a tankötelezettségi korhatár felemeléséről. Utóbbihoz négy hónap alatt csak valamivel több mint nyolcvanhétezren csatlakoztak. A rendszerbontó civilek összesen négy kérdését hitelesítették, ebből még kettőhöz gyűjthetik az aláírásokat.

A múlt héten lejárt az MSZP által a vasárnapi munkavégzésnél kétszáz százalékos bérpótlék megadását célzó referendum aláírási határideje is. A szocialisták nem gyűjtöttek aláírásokat, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes indoklása szerint azért, mert ehhez és a jelenleg a Kúria előtt lévő, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kezdeményezésükhöz együtt szerették volna a támogatásokat összeszedni. Ez már nem valósulhat meg, bár Harangozó azt mondta lapunknak, hogy a határidő nincs kőbe vésve, vannak jogi eszközök annak módosítására. Hogy mit értett ezen, azt nem fejtette ki.

Az Országgyűlésnek legalább kétszázezer érvényes aláírás esetén kell kötelező jelleggel kiírnia a népszavazást. Ha az aláírások száma csak a száz-ezret haladja meg, akkor mérlegelhet, hogy ezt megteszi-e.
Legközelebb egy olyan kezdeményezés határideje jár le, amely azt célozza, a nyugdíjaskorban lévő országgyűlési képviselők megbízatásuk ideje alatt ne vehessenek fel nyugdíjat.