Belföld

Lehet, hogy a baloldal máris elbukta Óbudát

Esélyes körzetnek tartották a III. kerületet, mégsem jött össze az ajánlások gyűjtése

Nem tud listát állítani a III. kerületben a Demokratikus Koalíció, és az aláírásgyűjtési sikertelenség miatt az egyik önkormányzati képviselői körzetben egyáltalán nem lesz baloldali jelölt.

Kellemetlen meglepetést hozott az óbudai választási bizottsági ülése a baloldal és különösen Gyurcsány Ferenc pártja számára. Hiába tartották az elemzések és a korábbi választási eredmények alapján esélyes körzetnek a III. kerületet, nagyon lebőgtek az ajánlások gyűjtésében.

Az Index információi szerint kedd este kiderült, hogy a DK-nak nem lesz listája a kerületben, mert nem lett meg az ehhez szükséges számú regisztrált jelölt.

A III. kerületben tizenhat egyéni képviselői körzet van, a DK pedig kilenc körzetben indított jelöltet, hogy meglegyen a listaállításhoz szükséges létszám. A szabályok szerint ehhez ugyanis a körzetek több mint felében, azaz Óbudán legalább kilenc körzetben kell jelöltet állítani.

Az ellenzéki pártok fővárosi együttműködési megállapodása alapján részleges koordinált indulási stratégiát alakítottak ki, így a tervek szerint a DK-s jelöltek három helyen – az 1., 14., 15. – körzetben a többi baloldali párt támogatásával egyedül indultak volna, a maradék hat körzetben (4., 5., 8., 9., 12., 13.) egymás ellen.

Csakhogy a kedd esti összesítés szerint csupán négy körzetben jött össze a szükséges mennyiségű ajánlás, ötben viszont nem.

Az öt körzet között van a 15. is, ahol a DK-s a baloldal közös támogatottja lett volna, így ott már biztos, hogy a választáson nem lesz egyetlen baloldali jelölt sem. Itt a szavazópolgárok 1 százalékának megfelelő 65 ajánlást kellett volna begyűjteni.

Forrás: Index