Belföld

Lecserélik a rosszul mérő gázórákat

Lázár János miniszter újabb rezsicsökkentést jelentett be a kormányinfón

A társasházi gázmérőórák cseréjéről döntött a kormány, ez újabb rezsicsökkentést jelent – erről beszélt tegnap Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Emelik a rendvédelmi területen dolgozó adminisztratív munkatársak bérét, a kormány csatát nyert a takarékszövetkezeti integrációval az Európai Bizottság előtt is.

Giró-Szász és Lázár 20150522
Giró-Szász András és Lázár János a sajtótájékoztatón (Fotó: Hegedüs Róbert)

Önmagában a gázmérő órák cseréje újabb rezsicsökkentést jelent – jelentette be tegnap Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, a kormány olyan döntést fog hozni, amely arra kötelezi az egyetemleges közműszolgáltatókat, hogy a társasházi gázórák nem lehetnek nagyobbak, mint az épületek kapacitása. Felhívta a figyelmet, hogy mielőtt az állam visszavásárolta volna a Főgázt, a szolgáltató Budapesten több ezer társasházi gázmérő órát manipulált úgy, hogy az indokoltnál nagyobb mérőórákat üzemeltetett, így pedig jelentősen magasabb volt az alapdíj, miközben folyamatosan kérték, hogy cseréljék kisebbre az órákat. A Főgáz korábban folyamatosan megtagadta ezt, évtizedeken keresztül becsapták a társasházakat. „Ezért az előző menedzsmentnek viselnie kell a felelősséget” – tette hozzá. Mint folytatta, a Főgáz irányítását az állami visszavétele óta a kormány által létrehozott Első Nemzeti Közműszolgáltató látja el, amely több mint egymillió embert lát el energiával. A Nemzeti Közműszolgáltató egyetemleges szolgáltatóvá lép elő, a gáz- után az áramszolgáltatást is megkezdi a következő fél évben. Ezenkívül mintegy kilencven önkormányzati távhőcéget is átvesznek. Így a nemzeti közműszolgáltató olcsó gázt, olcsó áramot és olcsó távhőt szolgáltat majd.

A miniszter azt is kifejtette, a Magyar Posta többet fejlődött az utóbbi két évben, mint a korábbi húsz évben összesen. Tavaly 2,8 milliárdos eredményt ért el, kiemelte a futár- és expressz szolgáltatások sikerességét, és azt, hogy 370 milliárdnyi állampapírt adtak el a postahivatalokban. Bejelentette, a postai hivatalok lesznek a Nemzeti Közműszolgáltató ügyfélszolgálati pontjai.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, a takarékszövetkezeti integráció is sikeres volt. A kormány csatát nyert az átalakítás ellenzőivel szemben a bíróságokon, az Alkotmánybíróságon és az Európai Bizottságban is, mivel ők is törvényesnek, szabályszerűnek tartják az intézkedést. Mint mondta, ha nem lépik meg az integrációt, a csődhullám elérte volna a takarékszövetkezetet. Hangsúlyozta, most az ügyfelek biztonságban tudhatják pénzüket, a rendszer stabil, új termékeik között szerepel majd egy állami garanciával biztosított befektetési alap is.

A miniszter arról is szólt, két lépcsőben – júliusban és januárban – emelik a rendvédelmi területen dolgozó adminisztratív munkatársak bérét. Jelezte azt is, a kormány felhatalmazta Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert, hogy tegyen javaslatot a szociális ágazatban dolgozók bérkiegészítésére.

A miniszter arra is kitért, a kormány tervei szerint újabb, harminchétmilliárdos támogatást kíván biztosítani a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésére. Ennek feltétele, hogy az igazságügyi miniszter és a felsőoktatási államtitkár elérje, hogy hazánkban csak itt legyen rendészeti, közigazgatási és államtudományi képzés.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a kormány nem tárgyalt és nem hozott semmilyen döntést a Budapesti Corvinus Egyetem budai campusának sorsáról, a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kar leválasztásáról. Azt az értesülést viszont határozottan cáfolta, hogy Hódmezővásárhelyre költözhetne az egyetem egyik kara. „Még viccnek is rossz, hogy a Corvinus bármelyik egysége Hódmezővásárhelyre kerülne” – mondta. Hozzátette, szülővárosa más települések kárára nem kíván gyarapodni. Elmondta, ő is azt várja, hogy az egyetem vezetése és a felsőoktatási államtitkárság mikor teszi rendbe az intézmény ügyét.

A miniszter cáfolta a Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet „jelenleg keresetkiegészítő tevékenység céljából megjelentetett” könyvében szereplő részeket. A volt diplomata kötetével szemben Lázár János azt állította, a miniszterelnök a minisztereivel nem hoz döntést, pályázatokat soha nem lát, a fejlesztéspolitikai döntéseit pedig a költségvetés teherbíró képességének figyelembevételével hozza meg. Hozzáfűzte, az akciótervek, pályázatok jóváhagyása a nemzeti fejlesztési kormánybizottság feladata az Európai Bizottság által jóváhagyott, kontrollált módon.


Röviden
Orbán Viktor áttekinti a kabinet munkáját

- Munkacsoportot hozott létre a kormány, hogy áttekintsék a Kárpát-medencei magyarokat segítő támogatáspolitikát. A jövőben ennek középpontjában is a gyermekvállalásnak és az oktatás-nevelésnek kell állnia – mondta még a kormányinfón Lázár János.

- Arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormányalakítás egyéves évfordulóján, június elején áttekinti a kabinet munkáját. Mint folytatta, a változtatás lehetősége a kormányfő dolga, de szavai szerint ő is fenntartja magának a változtatás jogát és lehetőségét.

- Felvetésünkre elmondta, hogy az Európai Bizottság nem lát semmi kivetnivalót Gyurcsány Ferenc cégének másfél milliárdos megbízásában. Hozzátette, hogy következő brüsszeli tárgyalásán újra felveti a kérdést. A kormány úgy látja, az ügy kapcsán felmerülhet a tiltott pártfinanszírozás.  

- „Az a hízelgő szubtrópusi föltételezés, hogy csajozni mentem volna, még a feleségem számára is komolytalan állítás volt, mert nagyon jól tudja, hogy reggeltől estig dolgozom” – mondta arról, hogy egy elsőfokú bírósági döntés szerint információkat kell adnia egy svájci és egy olaszországi útjáról. Szerinte  a bíróság nem tudná ellenőrizni válasza valóságtartalmát, s ez nem is oldja meg a problémát.

- Hangsúlyozta – az ellenzék hiába támadja –, kilencvennyolc százalékban hibátlanul történik az uniós források kifizetése, ez megegyezik a nemzetközi sztenderddel.

- Lázár János több képviselővel együtt azt kezdeményezi, hogy a ma még élő második világháborús hadiárvák és hadiözvegyek havi nyolcezer–nyolcezer-ötszáz forintos nyugdíj-kiegészítést kapjanak.

- „A sportvezető elveszítette a bizalmat, és felmerül a méltatlanság kérdése is” – mondta azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke háza végtörlesztéséhez hárommillió forintost támogatást vett fel a szövetségtől.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom