Belföld

Lebuktatta a bíró a „laikus” Vadait

A DK-s politikus korábban olyan módosítás ellen érvelt, amely meggyorsította volna a felelősségre vonásokat 2006 ősze kapcsán

Már 2007-ben felelősségre lehetett volna vonni a csak 2013-ban vád alá helyezett rendőri vezetőket, ha elfogadják azt a kormányzati előterjesztést, amely a rendőrök által elkövetett bűncselekményeket a katonai igazságszolgáltatás hatáskörébe helyezte volna – derült ki a 2006. őszi események kapcsán indult per tárgyalásán, amelyen tanúként hallgatták meg Vadai Ágnes független képviselőt.

Vadai Ágnes 20150313
Késleltetett büntetőper. Vadai Ágnes szerint nem értett a „szakkérdésekhez” (Fotó: Hegedüs Róbert)

Tanúként hallgatta meg tegnap a Fővárosi Törvényszék a 2006. őszi események kapcsán indult büntetőperben Vadai Ágnest, aki 2006-ban a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s tagja volt. Kiss Károly hadbíró elsősorban azt szerette volna megtudni Vadaitól, hogy az akkori kormánypárti frakció miért nem tartotta szükségesnek az események után a további vizsgálatot és a felelősségre vonást. Vadai azzal védekezett, hogy laikusok révén nem értettek ezekhez a szakkérdésekhez, ezért csak politikai álláspontokat fogalmaztak meg. „Feltételeztük, hogy a rendőri vezetők megteszik a szükséges lépéseket” – magyarázta. A jelenleg Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök pártjához tartozó politikus szerint 2006 őszén a tüntetők az alkotmányos rendet akarták megdönteni.

A hadbíró ezek után egy eddig kevésbé ismert körülményről faggatta hosszasan a képviselőt. Nevezetesen arról a 2007-ben készült kormányzati előterjesztésről, amely a büntetőeljárások hatékonyabbá tétele érdekében a rendőrök által elkövetett bűncselekmények elbírálását a katonai igazságszolgáltatás hatáskörébe utalta volna. A tervezetet végül leszavazták, így a rendőri bántalmazásokat a hagyományos bíróságok tárgyalták. Pedig ha mindezt katonai bíróságok teszik, a perek során felmerült bizonyítékok és vallomások alapján már akkor eljárás alá lehetett volna vonni azokat a rendőri vezetőket, akik csak most kerültek a vádlottak padjára.

A tárgyaláson felolvasott bizottsági jegyzőkönyv szerint ráadásul Vadai a tervezet ellen foglalt állást. A bíró azt kérdezte az egyébként jogi végzettséggel is rendelkező Vadaitól, hogy ha laikusnak tartja magát, akkor miért „fúrt meg” egy jogi szakkérdésben beterjesztett indítványt. A képviselő erre nem tudott releváns választ adni, csak azzal érvelt, hogy összességében támogatásáról biztosította a büntetőeljárás tervezett módosításait. A bíró azt is felvetette, ha a képviselő szavai szerint a Gyurcsány-kormány célja egyebek mellett a jogbiztonság megteremtése volt, akkor hogy lehet, hogy ez a módosítás végül nem valósult meg.

 

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom