Belföld

Lebonthatják a Délit, park lehet a helyén

Nemsokára megszűnhet a budapesti Déli pályaudvar, lebonthatják – értesültünk kormányközeli forrásokból. Úgy tudjuk, a mostani építmény helyét a Délivel határos Vérmező park „folytatása” foglalhatja el.

A vasúti síneket felszedik, a terület azon részén P+R parkolót létesítenének. Ez azért lenne praktikus, mert a Délit most több villamos- és buszjárat is érinti, s a 2-es metró végállomása is itt van. Így a Budára érkező autósok, letéve kocsijukat, tömegközlekedéssel érhetik el majd innen a belvárost.

A jelenlegi fejpályaudvar szerepét a kelenföldi veszi majd át. (A feladatot abban a néhány hónapban is kitűnően ellátta, amikor a Délit a falomlás miatt le kellett zárni - a szerk.) Az utóbbi években Kelenföld szerepe egyértelműen megnőtt, többek között azért, mert a „hetes” buszok Etele téri végállomása mellett a 4-es metrónak is itt van az utolsó megállója. Mindezek mellett az agglomerációba induló Volán-járatok végállomása is itt található. Az is Kelenföld mellett szól, hogy a pályaudvar környékén parkolókat építettek, a pályaudvar épületét is korszerűsíthetik, és további területrendezés is szerepel a tervekben.

Megtudtuk azt is, három hónapon belül dönthet a kormány az új fővárosi, budai kórház megépítéséről. Értesüléseink szerint bizonyosan nem egy meglévő kórházat újítanak fel vagy bővítenek. A zöldmezős beruházás helyszíneként több budai terület adottságait is alaposan megvizsgálták. Főleg a közlekedési dilemmák miatt tűnik nehéznek a döntés.