Belföld

Kulcságazat a családpolitika

Nemzeti konzultáció. Továbbra is támogatni kell a gyermeküket nevelő nők munkába való visszatérését a Ficsak szerint

Szülés után az édesanyák jelentős része újra dolgozni szeretne, erre a megoldás az atipikus foglalkoztatás lehet – mondta lapunknak Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja elnöke a nemzeti konzultáció kapcsán. Kiemelte, támogatja a főállású anyaság intézményének bevezetését is.

Király-Nóra
A fiatalok üdvözlik a hírt, miszerint a házasok akár tízmillió forintos kamatmentes kölcsönt is kaphatnak – hangsúlyozta Király Nóra (Fotó: Ficsor Márton)

A kormány kulcságazatként tekint a családpolitikára, amit az is jelez, hogy a 2019-es költségvetésben minden eddiginél nagyobb, több mint kétezermilliárd forintnyi összeget irányoztak elő a családok támogatására – mondta lapunknak a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) elnöke. Király Nóra külön hangsúlyozta, 2010 óta több rendszerszintű átalakítást hajtott végre a kormány, aminek köszönhetően számtalan olyan intézkedés született, amelyek nagyban segítik a családok boldogulását.

– Nagy örömömre szolgál, hogy a kétgyermekes családok is megkaphatják a tízmillió forintos kedvezményes kölcsönt, a háromgyerekes családoknál pedig tizenötmillió forintra emelkedik az igénybe vehető összeg – mondta. Kiemelte, hogy emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye is, ami havi szinten negyvenezer forintot jelent, kétszer annyit, mint 2015-ben.

A Ficsak elnöke szerint a gyermeküket nevelő nők munkába való visszatérését minden lehetséges módon támogatni kell. Úgy véli, erre az atipikus – a részmunkaidős és egyéb, a hagyományostól eltérő – foglalkoztatási formák szélesebb körben való elterjesztése lehet a megoldás.

A család és a munka összeegyeztetése, az édesanyák munkaerőpiacra való visszatérése és az atipikus foglalkoztatási formák terjesztése érdekében országszerte működnek Család és Karrier Pontok, több helyen a Ficsak is jelen van konzorciumi partnerként. A fiatalok üdvözlik a hírt, miszerint a fiatal házasok akár tízmillió forintos kamatmentes kölcsönt is kaphatnak. Úgy véli, ez az intézkedés óriási segítséget jelenthet számukra az önálló életkezdéshez.

Király beszélt arról is, ötgyermekes édesanyaként természetesen támogatja a főállású anyaság intézményének bevezetését, amit a legújabb nemzeti konzultációban vetett fel a kormány. „A szülés után az édesanyák jelentős része vissza szeretne térni a munkaerőpiacra, amilyen hamar csak lehet. Ennek jellemzően két oka van: egyrészt a gyermekükkel töltött időszak jövedelemkiesést jelenthet számukra, másrészt úgy gondolják, hogy minél több időt töltenek munkahely nélkül, annál nehezebb lesz visszatérniük a munka világába” – fogalmazott. Előbbit a főállású anyaság támogatásával lehet orvosolni, hiszen akinek négy vagy annál több gyermeke van, az nehezebben találhat olyan munkát, amely megfelel a feltételeknek.
Király Nóra szerint nem állják meg a helyüket azok az ellenzéki kritikák, amelyek szerint a kormány bele kíván szólni a családok és főleg a nők életébe. Szerinte a kormány akceptálja a magyar emberek önálló döntéseit, és egyre több választási lehetőséget támogat, segíti azokat, akik dolgozni szeretnének és azokat is, akik otthon maradnának a gyermekükkel.