Belföld

Közösségépítés a polgári szalonban

Kultúra, politika, eszmecserék, azaz társadalmi élet a belvárosi klubban

A Belvárosi Polgári Szalont még a polgári körös időszakban, 2003-ban hozta létre Pásztor Gyula és Kerényi Imre, hogy teret adjanak a kultúrának, politikának, eszmecseréknek, azaz a társadalmi életnek.

szonyi
Szőnyi Kinga (Fotó: MH)

A Cukor utcában működő klubnak azóta is ez a rendeltetése: tartalmas programokat nyújtani azoknak, akik a hazájukért is aggódnak – mondta lapunknak Szőnyi Kinga, aki amellett, hogy itt programokat szervez, és vezeti a kedd esti műsorokat, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke és az Echo tévé műsorvezetője is.

Szőnyi Kinga beszámolója szerint a szalonban rendszeresen vendégül látják egy-egy érdekes, fontos téma ismerőjét. Most indult például Szentgyörgyvölgyi Péter „Emberek a Nagy Háborúban” című előadássorozata, Szakcsi Lakatos Béla pedig kis koncertet rögtönzött, amikor a Belváros új díszpolgáraként meghívták a szalonba. Nemcsak a kerületből, hanem Zuglóból, Csepelről is járnak az időseket vonzó Tere-Fere klubba. Ozsi bácsi, azaz Ozsváth András sakk mesteredző csütörtökönként várja a sakkozni vágyókat, de van jogsegélyszolgálat és fitnesz­foglalkozás is.

„A hozzánk járó embereket a közös értékrend köti össze” – mondta a programszervező, majd hozzáfűzte, van, aki olvasgatni, beszélgetni jön, vagy azért, hogy ne legyen egyedül. Néha barátnők elhozzák a gyermekei­ket, és a játszószobában egymást váltva vigyáznak a kicsikre, mások kinőtt babaruhát hagynak itt, hogy adják oda annak, aki hasznát veszi. Baráti társaságok alakultak, s akadnak olyanok is, akik itt találtak párra. „A szalon egyik legfontosabb hozadéka a közösségteremtés. Értéket közvetít, és hasonlót szeretnének létrehozni a Budavári Polgári Szalonban is” – fűzte hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom