Belföld

Közösségépítés a gyermekvállalásért

Skrabski Fruzsina: Fontos, hogy a szüleimről elnevezett nemzetközi családpolitikai intézet nyitott legyen, folytatva a területen megkezdett követéses kutatásokat is

Eddig öt családbarát óriáscéget „neveltek ki”, a kormány elé pedig egy javaslatcsomagot tesznek le még az idén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom részéről annak érdekében, hogy az egyetemista kismamák életét megkönnyítsék. Skrabski Fruzsina újságíróval, filmrendezővel beszélgettünk az általa vezetett szervezetről, a vidéki terjeszkedésről és a közösség erejéről.

Skrabski Fruzsina 20170729
„A gyermekkel való foglalkozás, a gyengédség egészségvédő faktor” (Fotó: Varga Imre)

- Sok témával foglalkoznak, melyik most a legfontosabb?

- Talán a családbarát vállalat díjunk, amelyet novemberben adunk át. Ebben vagyunk a leghatékonyabbak, mert azoknál a cégeknél, amelyek deklaráltan családbarátok, tényleg megszületnek a kívánt gyerekek. A tényleg rangos elismerésért a legnagyobb cégek versengenek. Sőt, van már öt olyan kitüntetett, annyira családbarát vállalat, hogy mentorszervezetnek neveztük ki őket. A General Electrics, a K&H, a ProLabora, a Telekom és az Ingatlan.com is régóta kiérdemelte a családbarát ajánlásunkat, mert ténylegesen is sokat tesznek a családok támogatásáért. Azért aktuális ez a téma, mert szeptemberig lehet jelentkezni. Három kategóriánk van, kis, közép és nagy, hiszen minden szinten mások a kihívások. Komoly szakmai zsűri ítéli meg ezt a díjat, akik nemcsak egy ötletet, hanem sokkal inkább hosszú távú, fenntartható programot várnak, amiből bizonyíthatóan is látszik, hogy a vállalat stratégiája tele van családbarát elemekkel. Ez az a téma, amelyre külföldön is felkapják a fejüket, fontos szempont lett, nagy presztízst ad.

- Túlzás lenne azt mondani, hogy mintha már divatba jött volna a családbarát jelző?

- Régebben az volt a multikról a kép, hogy agyondolgoztatják az embert, ez ma teljesen megváltozott, mert ezzel a mentalitással csak olyan munkaerőt találnak, akivel több a gond, mint az előny. A kormány is nagyon családbarát, így egy jó közeg van ahhoz, hogy ezt a felfogást minél jobban el lehessen terjeszteni. Azért fektetünk nagy hangsúlyt a cégekre, mert a gyermekek közösségekben születnek meg, fontos a minta. Például ha látják, hogy az egyik kolléganő a cég támogatásával elmegy szülni, majd behozza a pici babáját, inkább kedvet kapnak a többiek is a gyermekvállaláshoz.

- Ehhez azonban az is szükséges, hogy a munkahely is biztosan megmaradjon.

- Régebben, habár volt stabil munkahely, szegénység volt, ma pedig a munkahelyi bizonytalanság erős a babatervezésnél, emiatt is fontos a családbarátság. Ha valaki a díjnyertes cégeknél gyereket vár, az elsők között a főnökének jelenti be, hogy együtt megtervezzék, ki mire számíthat. A munkaadó felelőssége óriási, mert fejleszteni, tartani kell a kapcsolatot a kismamával, együtt döntenek például arról, hogy otthonról mennyit tud dolgozni.

– Kik kaphatnak különdíjat?

– Egy kamionoscégnek azért adtunk különdíjat, mert mobilflottát vettek a sofőröknek, így a munkavállalók a cég jóvoltából ingyen tudják tartani a kapcsolatot a családdal. A következő évben egy másik kamionoscég is átvette: továbbgyűrűzött a jó példa. Büszkék vagyunk arra, hogy rangja lett az elismerésünknek.

– Hogyan zajlik a szervezetépítés?

– Most lettek helyi szervezeteink, immár tizenhárom, de folyamatosan bővülünk.

- Mi fog változni azzal, hogy ezek létrejöttek?

– A közösség erősödik, ugyanis helyben is támogatják egymást az emberek, a fiatal családokat segítik az összeszokott társaságok. Mi azt látjuk, hogy egy közösség akár össze tud tartani egy kapcsolatot. A gyereknevelési elvek megbeszélése, tapasztalatok kicserélése önsegítő csoportként is működhet. A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány szakmai segítséget is ad, például kiajánlunk nemcsak orvosokat, pszichiátereket, de tanácsadókat is, mert a lényeg az, hogy tapasztalatból tudjanak ötleteket adni, amik erősítik a házasságot. Erősen atomizált társadalomban élünk, ez az egyik oka, hogy nem születnek meg a kívánt gyerekek. A kutatásokból kiderül, hogy nagyrészt a társas támogatáson múlik, vállalják-e a párok a sokadik gyerekeket is – ebben akarunk közreműködni helyben. A gyermeknek az a legjobb, ha teljes családba születik.

- Konkrétan hogyan működnek ezek a szervezetek?

- A vezetőket ajánlás alapján jelöltük ki. Ők főleg az általunk adott, budapesti minta alapján dolgoznak.

- Társkeresőjük is van. Ez mit takar?

- Az érdeklők e-mailen keresnek meg bennünket, mi pedig programokat ajánlunk számukra. Aki ebben részt vesz, önként vállalja, hogy segít a közösségépítésben is, kirándulást, borkostolót vagy éppen filmklubot szervez. Az anyagi forrásokat helyi vállalatoktól, helyi cégektől, önkormányzatoktól kérjük, ezeket terembérletre és egyéb költségekre fordítjuk, de én magam önkéntes vagyok, ahogy az összes helyi vezető is ingyen dolgozik a mozgalomnak, így minden forintot a közösségeinkre költünk. Régen egyébként már az egyetemi évek alatt megszülettek a gyermekek. Éppen ezért az év végére egy országos kutatást teszünk le a kormány asztalára, egy akciótervet, hogy az egyetem idején is lehessen szülni. A Debreceni Egyetemmel van is már egy megállapodásunk, ott van baba-mama szoba, rugalmas órarend, de nyilván még így is elég nehéz a tanulás és a gyermeknevelés összehangolása. De bízunk a változásban. Ha azt látjuk, hogy így is lehet vizsgázni, nem ciki szoptatni az osztályteremben, az motiváló lehet. Minden egyetemen így kellene lennie.

– A karriert is össze lehet egyeztetni az anyasággal?

- Teljes mértékben. Erről persze nagy a vita, de a lényeg az, hogy az a kismama, aki otthon akar lenni és élvezi az anyaságot, meg legyen becsülve. A gyerekkel nem áll meg az élet! Az anyaság is egyfajta munka, ráadásul társadalmilag rendkívül hasznos, ezt is meg kell fizetni, el kell ismerni. Ugyanakkor arra is lehetőséget kell biztosítani, hogy ha akar, dolgozni is tudjon. Ha mindkét szülő ki tud teljesedni, az a legjobb példa a gyermek számára.

– Újra kiadta szülei, Kopp Mária és Skrabski Árpád könyvét. Miért?

– A Boldogságkeresés olyan bölcs könyv, amelyet ma is rendszeresen olvasok. Jobb, mint a többi népszerű pszichológiakönyv, mivel sok praktikus tanács van benne, ezek működnek is. Másrészt minden állítást tudományosan is alátámasztottak. A legfontosabb mondanivalója, hogy dicsérjük egymást. Nincs olyan megromlott kapcsolat, amely rengeteg dicséret hatására ne javulna. Abban segít a kötet, hogyan tudunk életreszóló, boldog kapcsolatban élni. A lényege, hogy ne felelősségre vonjuk egymást, mert az nem ér soha célt. A jó házasság, a gyerekkel való foglalkozás, a gyengédség egészségvédő faktor. Ha erre törekszünk, boldogok is leszünk és egészségesek is. Ez egyébként az eredeti kötet bővített kiadása, Szőnyi Szilárd a szüleim írásaiból egészítette ki.

– Orbán Viktor miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy családpolitikai intézet alakul, amelyet a szüleiről neveznek el. Hol tart az ügy?

– Novák Katalin családügyi államtitkár kérte a hozzájárulásomat a Kopp–Skrabski Demográfiai és Családkutató Intézet névhasználathoz, amit megtiszteltetésnek tartok. Szinte csoda, hogy a Három Királyfi, elsősorban az önkéntesek miatt, komoly és nagy szervezet lett. Bátran mondhatom: a kormány családpolitikai elkötelezettségének magvait a szüleim ültették el. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete folytatta a Hungarostudy nevű, édesanyám által létrehívott követéses kutatásokat, remélem, ezeket is becsatornázzák az új intézetbe. A családbarátság kutatása, a demográfiai krízisek megfordítása az egész világot érdekli, és nem igazán lefedett téma ez még. A szüleim mindenekelőtt kutatók voltak, és a róluk elnevezett intézményben tényleg nemzetközi kutatási eredmények, képzések valósulhatnak meg, amelyek világszinten is újak, meghatározók lehetnek. Édesanyám nagyon integráló személyiség volt, nem pártpolitika vagy egyéb irányzatok alapján válogatott, kivel működött együtt. Fontos, hogy a szüleimről elnevezett intézet is nyitott legyen.

– A Három Királyfi Alapítvány azon kevesek közé tartozik, amelyet mind az öt parlamenti párt támogat.

– Valóban, van egy ötpárti nyilatkozatunk, amelyet minden frakcióvezető aláírt. A család ügyét ugyanis mindenki magáénak érzi, mi pedig civilekként teszünk érte. Mindenkivel rendszeresen egyeztetünk, nem csak politikusokkal, újságokkal is. Az is igaz, hogy negatív cikk még nem jelent meg rólunk. Ha valaki támadja a családokat, mi a családok őreként fogunk felszólalni. Már biztos vagyok benne, hogy a gyermeket vállalók számíthatnak rá, hogy ez a támogatottság fenn fog maradni, bármilyen kormány is legyen.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom