Belföld

Kövér: Migráció néven háború zajlik a világban

A migrációra a befogadás nem megoldás, a probléma kezelése érdekében nemzetközi segélyezésre lenne szükség – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

„Ami ma a világban migráció néven fut, az egy háború, amely hamarosan fegyveres konfliktust is eredményez azokban az országokban, amelyek nem tudják elviselni a migráció terheit. A folyamat első lépéseként a politikai rendszerek jobbra tolódnak, radikalizálódnak, végül pedig a demokrácia és a jogállam is ellehetetlenülhet” – mondta tegnap Kövér László, az Országgyűlés elnöke az általa vezetett Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén.

Az MTI beszámolója szerint a házelnök kifejtette, a migrációra a befogadás nem megoldás, a probléma kezelése érdekében inkább a segélyezést, a nemzetközi jogrendszert és a gazdasági rendszereket kellene átalakítani.

A tanács meghívott előadója, Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója arról beszélt, az Európai Unió nemzetközi migrációs szempontból nagyon aktív terület, tavaly hetvenhatmillió migrációs háttérrel rendelkező ember élt a közösségben. Az 1990-es években illegálisan évente százezren–háromszázezren érkeztek, 2004 és 2010 között már másfél millióan, 2010-től pedig három és fél millióan. A szakember azt is mondta, ha a migráció nem párosul munkaerőpiaci integrációval, az érkezők csak az ország szociális ellátórendszerét terhelik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom