Belföld

Kövér László: Nem kell mesterséges identitásokat fabrikálni

"A Magyar Zarándokút kialakítása közösségépítő tett"

Az európai mivoltunkhoz méltó élet megteremtéséhez nem kell mesterséges identitásokat fabrikálni, csak esélyegyenlőséget kell biztosítani azoknak, akik családi, vallási és nemzeti közösségekben akarnak élni; a Magyar Zarándokút kialakítása ilyen közösségépítő tett - mondta Kövér László pénteken Esztergomban a Magyar Zarándokút Egyesület évzáró konferenciáján.

kövér-zarándokút576x356
Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Magyar Zarándokút Egyesület évzáró konferenciáján az esztergomi Szent Adalbert központban. Mellette Rumi Imre, az egyesület elnöke (j2), Kőszegi Zoltán, a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás elnöke (j). - MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: a zarándokút kialakításának példa- és üzenetértéke van nemcsak Magyarországon, hanem Európában is.
Az 500 kilométeres útvonal Esztergomtól Máriagyüdig több mint harminc magyarországi önkormányzat összefogásával, közel egymilliárd forintos beruházással jött létre.
Kövér László felidézte, hogy 2010-ben a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás a Parlamentben tartotta alakuló ülését. Az időpontot "közös jelképes útra kelésünk esztendejének" nevezte, amely lélektani fordulópont volt Magyarország életében.
"A tudatos léleksorvasztás korábbi évtizedei ellenére a magyarságban feléledt a közösségben való gondolkodás készsége, képessége és igénye. A 2010-es országgyűlési választások eredménye többek között ennek a lélektani fordulatnak a politikai megnyilvánulása" - jelentette ki az Országgyűlés elnöke.
A politikus úgy vélte, a közösségi gondolkodásmódról a baloldal az arctalan tömeg eszméjével igyekezett leszoktatni a magyarokat, a liberálisok pedig a tömegből való kiemelkedés illúzióját - valójában az elszigetelődést - kínálták az egyéneknek.
"Miközben Magyarországon ez a közösségtagadó balliberális politika 2010-ben kisebbségbe szorult, Európában ugyanezen politika a nyilvánosságban fennálló erőfölényével visszaélve napjainkban is dübörög" - mondta Kövér László.
Az Országgyűlés elnöke kijelentette, a közösségtagadó politika egyetlen ellenszere Európában és Magyarországon egyaránt az egyéneket és tömegeket átfogó, azokból képződő - családi, vallási és nemzeti - európai és magyar közösségek megerősítése.
A Magyar Zarándokút Egyesület fennállásának ötödik évét ünneplő évzáró konferencián a 2015. évi "Év zarándoka" díjat a bajai Majorcsics Gábor vehette át a térségben végzett szervezőmunkájáért Varga Miklós és Schmittné Makray Katalin zászlós zarándokoktól.
Rumi Imre, az egyesület elnöke előadásában elmondta, öt év alatt 3500 zarándokútlevelet adtak ki, 2015-ben csaknem ezer ember váltotta ki a dokumentumot.
A Magyar Zarándokút Esztergomtól Máriagyűdig 500 kilométeres útvonal, 2011 márciusa óta - a téli hónapok kivételével - folyamatosan, teljes hosszában, szállásépületeivel együtt várja a zarándokokat. A szállások hálózata zarándokútlevéllel vehető igénybe.