Belföld

Kövér László: Lehet korrekt együttműködést kialakítani másokkal erős nemzeti önazonosság alapján is

„A nemzeti kisebbségi sorssal jár, hogy miként lehet a közösség számára szükségből erényt kovácsolni”

A magyar-horvát kapcsolatok azt bizonyítják, hogy lehetséges erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más országokkal, nemzetekkel az Európai Unióban - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a magyar-horvát határ menti házelnöki találkozó pécsi állomásán.

KL-pécs576
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b2), Gordan Jandrokovic, a horvát nemzetgyűlés elnöke (j2), Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester és Madaras Zoltán (Fidesz-KDNP), a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke (j) a horvát-magyar házelnöki találkozón Pécsen - MTI/Sóki Tamás

"Meg kell tanulni, hogy miként őrizheti meg egy közösség hűségét az anyanyelvéhez, kultúrájához és anyanemzetéhez, miközben lojális, értékteremtő részévé válik annak az államnak, amelynek kötelékébe a szülőföldjével együtt helyezte a sorsa" - mondta a magyar Országgyűlés elnöke.

Száz esztendővel ezelőtt a Kárpát-medencében hárommillió magyart arra ítélt a történelem, hogy alaposan elsajátítsa ezt a tudományt, a horvátországi magyarság képviseletében pedig a HMDK negyedszázada egyik éltanulója ennek a tudománynak - fogalmazott Kövér László. 

"Nem vagytok egyedül, kedves horvátországi magyar barátaink!" - húzta alá.

Napjainkban Európában több mint ötvenmillió ember él szülőföldjén őshonos nemzeti közösség tagjaként kisebbségi sorban, több mint ötvenmillió ember tanulja naponta ugyanazt a kisebbségi leckét, mint a horvátországi magyarok - mondta az Országgyűlés elnöke, majd hozzátette: jó lenne, ha az Európai Unió jelenlegi és jövőbeli vezetői olyan felelősséggel és hűséggel képviselnék ötszázmillió uniós polgár érdekeit, miként huszonöt esztendeje képviseli a HMDK az itteni tizenötezres magyar közösség érdekeit.

Mint mondta: a HMDK egy honvédő háborúban született, horvát társaikkal vállvetve a magyarok is kénytelenek voltak fegyveres erővel megvédeni szülőföldjüket.

"Jakab Sándor és Pasza Árpád válságos időkben álltak a horvátországi magyarság élére, és nyújtottak olyan felelős vezetői teljesítményt, amely példa lehet minden olyan európai politikus számára, aki az európai emberek, értékek és érdekek szolgálatára szegődik" - tette hozzá Kövér László a HMDK első vezetőire utalva.

Kiemelte: Magyarország fontosnak tartja, és minden lehetséges eszközzel segíti a magyarországi horvát nemzetiség törekvéseinek megvalósulását és kulturális autonómiájának kiteljesedését.

Kövér László azt kívánta a horvátországi magyar közösségnek, hogy segítse még sok negyedszázadon keresztül a huszonöt esztendős HMDK-t egy olyan erős, szuverén Horvátországban, amely Magyarországgal együtt hozzá tud járulni ahhoz, hogy Európa a nemzetállamok együttműködése révén megmaradhasson az európai emberek otthonának.

Jankovics Róbert, a HMDK elnöke ünnepi beszédében elmondta: "Mi, magyarok megértettük, hogy két dolgot nem bocsát meg a történelem - a gyengeséget és a gyávaságot. Olyan időket élünk ma is, amikor a gyengéknek és gyáváknak nem osztanak lapot. A gyengéknek és a gyáváknak nincs jövőjük."

Szavai szerint a HMDK ma egy toronyóra. Mindig mindenkinek a pontos időt mutatja nemzeti öntudatból, kitartásból és a nemzethez való ragaszkodásból, amelyhez igazodni lehet - szögezte le. 

A jubileumi rendezvényen Gordan Jandrokovic horvát házelnök is részt vett, a számos vendég között felszólaltak  határokon túli magyar vezetők is.

„Közös kötelesség a jószomszédi kapcsolatok ápolása, a külhoni honfitársak támogatása”

"Eszék és a környező magyar falvak nekünk ugyanazt jelentik, amit a horvátoknak Pécs és a vonzáskörzetébe tartozó baranyai vagy somogyi horvátlakta települések. A két megyeszékhelyben közös, hogy ott épültek fel a kisebbségi lét meghatározó oktatási és nevelési központjai" - mondta a magyar Országgyűlés elnöke.

 

A HMOMK, amely kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, 1999 szeptemberében nyílt meg. Az intézmény nem rendelkezik azonban diákotthonnal, amelynek révén a távolabbi régiókból is érkezhetnének diákok Eszékre.

"Számunkra öröm, hogy Magyarországon megújíthattuk a rendszerváltozás előtt is működő horvát intézményeket és iskolákat, és jól képzett tanerővel, modern felszerelésekkel ellátva vonzóvá tudtuk tenni a hazai horvátság számára" - hangsúlyozta Kövér László. 

"Mi több, bővítettük is azokat a magyarországi horvátok igényeinek megfelelően Pécs mellett, Budapesten és Hercegszántón, és kész tervek állnak rendelkezésre egy további nagyvárosban, Szombathelyen is" - fogalmazott. 

Mint mondta: Eszéken, a horvátországi magyarok egyetlen ilyen központja közel 20 éve nyílt meg, csütörtökön pedig Gordan Jandrokovic házelnökkel letehették a magyar központ diákkollégiumának alapkövét. 

A sok bizonytalanság közepette van azonban néhány bizonyosság: mi, magyarok és horvátok, valamint a többi közép-kelet európai sorstársaink, együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön, együtt a saját nemzeti érdekeinket és a térségünk érdekeit egyaránt jobban tudjuk érvényesíteni, mintha külön tennénk - hangsúlyozta a házelnök.

"A mai napon közösen elhelyezett kollégiumi alapkő kivitelezési oldaláról pusztán műszaki fejlesztés, de az oktatás és a nevelés tekintetében a szellemi építkezés egy újabb fejezetének kezdetét is jelenti, ami legalább olyan fontos egy külhonban élő kisebbségi népcsoportnak, mint a tárgyi infrastruktúrában történő gyarapodás, legyen szó határon túli magyarokról vagy horvátokról" - szögezte le. 

Jandrokovic beszédében elmondta, a magyarországi horvátok elégedettek helyzetükkel és jogaikkal, amelyeket Magyarország biztosított számukra. A horvát kormány is igyekszik megfelelő feltételeket teremteni a horvátországi magyarok számára, a HMOMK kollégiumának alapkőletétele fontos lépés, hogy a kisebbségek meg tudják élni identitásukat - húzta alá. Úgy vélte: Horvátország és Magyarország kisebbségvédelme példaértékű más országok számára, nagyon magas szinten van. "Ezt nem azért mondjuk el mindig, hogy dicsérjük egymást, ezt elismerik a nemzetközi intézmények is" - jelentette ki. 

A horvát kormány 8,5 millió kunával támogatta a kollégium építését.

Andócsi János, az intézmény igazgatója arról beszélt: az intézmény 19 éve alatt eddig nem sikerült elindítani a kollégium építését, mindvégig a pénz, illetve a politikai akarat hiányozott. Ezt a hiányt küszöböljük most ki - mutatott rá az igazgató.

Kövér László alapkőletétel

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j3) és Gordan Jandrokovic, a horvát nemzetgyűlés elnöke (j6) a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumának alapkőletételén Eszéken 2018. október 24-én. A HMOMK, amely kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, 1999 szeptemberében nyílt meg. MTI/Sóki Tamás


Pécsett találkozott a magyar és a horvát házelnök

Kövér László a Pécsi Horvát Színházban újságíróknak hangsúlyozta: Horvátország Magyarország számára mindenekelőtt jó szomszéd, fontos gazdasági és turisztikai partner, valamint fontos partner az EU-ban a közös érdekérvényesítési törekvésekben.
Mindkét ország olyan modellértékű nemzetiségi és kisebbségi politikát szeretne kialakítani, amely példa lehet a közösség többi tagállama számára is - tette hozzá.

"Ez az EU jövője szempontjából is lényeges kérdés, ugyanis az ellenkező állításokkal szemben azt bizonyítja, lehet erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más - hasonlóan erős alapokra épülő - országokkal, nemzetekkel" - fogalmazott Kövér László.
"A tendenciaszerűen jó magyar-horvát államközi kapcsolatok" átlagához képest is jónak értékelte a két ország parlamentjének együttműködését Kövér László, aki felidézte, hogy a határ menti informális házelnöki találkozók gyakorlatát Szili Katalin egykori magyar és akkori horvát házelnök kollégája közösen hívta életre.

Kövér László a szerdai találkozó apropójának a már a kivitelezés fázisában tartó eszéki magyar kollégium alapkőletételét nevezte, egyúttal megköszönte a horvát kormánynak és Gordan Jandrokovicnak, a horvát nemzetgyűlés elnökének a támogatását ehhez. 

A házelnök a kisebbségi vegyesbizottság elnökeit idézve a magyar-horvát kapcsolatokat értékelve úgy fogalmazott: "az elmúlt két esztendőben többet haladtunk előre, mint az azt megelőző tízben".

Kövér László zárásként kiemelte: "mindkét ország érdekében azt remélem, hogy ez a tempó, ez az ütem a következő tíz esztendőben is fenn fog maradni", egyúttal azt ígérte, hogy horvát kollégájával ezen fog dolgozni.

Gordan Jandrokovic, a horvát nemzetgyűlés elnöke az eseményen kifejtette, hogy a szerdai találkozó témájává a horvátországi magyar és a magyarországi horvát nemzetiség kérdéseit választották. Mindkét fél nagyon sokat nyújt a területén élő nemzetiségeknek, és ez a kisebbségvédelem példaként szolgálhat más európai országok számára - hangoztatta.

A két házelnök sajtónyilatkozatát megelőző, a pécsi Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében, valamint a Pécsi Horvát Színházban tett látogatásának tapasztalatait értékelve Gordan Jandrokovic úgy fogalmazott: "nagyon jó benyomást tett rám, amit Pécsen láttam".

A horvát politikus közölte: nagyon elégedett azzal, hogy a magyarországi horvát nemzetiség milyen jogokkal rendelkezik és azokkal miként él kulturális, művelődési, politikai képviseleti és gazdasági tekintetben egyaránt. 

"A horvát kormány a határ túloldalán ugyanígy gondoskodik a magyar kisebbségről, (...) és ez a jövőben is így lesz" - szögezte le Gordan Jandrokovic.
A két házelnököt pécsi látogatásán elsőként Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat fideszes elnöke és Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), a város polgármestere köszöntötte a megyei közgyűlés Papnevelde utcai dísztermében, majd látogatást tettek a Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében.

A házelnökök megtekintették a diákok műsorát, az intézmény névadója, a horvát irodalom egyik legjelesebb képviselőjének szobrát és Magyarország első, a jezsuiták által még a 18. század első felében Pécsett alapított horvát nemzetiségi iskolára emlékeztető, a Miroslav Krleza iskolaközpontba került kőtáblát.

A vendégeket az intézményben körbevezető Győrvári Gábor Zoltán igazgató az MTI érdeklődésére elmondta, hogy milliárdos nagyságrendű felújítási, bővítési program valósult meg az 1952-ben alapított iskolaközpontban az elmúlt tizenkét évben.

Kiemelte, az Országos Horvát Önkormányzat fenntartásában működő komplexumba mintegy ötszáz gyermek jár. Megjegyezte, bíznak abban, hogy támogatást kapnak további nyolc tanterem kialakítására vonatkozó terveik megvalósításához.

Gordan Jandrokovic és Kövér László ellátogatott a Pécsi Horvát Színház április végén átadott felújított és kibővített épületébe is. Vidákovics Szláven igazgató köszöntője után bemutattak egy, a társulat történetét ismertető videót, amely szerint a színház Európa egyetlen olyan anyaországon kívüli teátruma, amely professzionális horvát nyelvű előadásokkal szolgálja közönségét; gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt játszanak. Repertoárjukon klasszikus és kortárs szerzők művei, mesedarabok, zenés produkciók és népszínművek szerepelnek. A társulatnak több mint száz színházi premierje volt már.

A házelnöki találkozó programjai szerda délután a horvátországi Pélmonostoron, majd Eszéken folytatódnak.