Belföld

Kövér László: A földrajzi távolság ellenére Magyarország és Chile közel áll egymáshoz

A házelnök chilei kollégáját fogadta

A világ "összeszűkült" a globalizáció következtében, "sokkal közelebb vagyunk egymáshoz", mint amit a földrajzi távolság mutat - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután az Országházban fogadta a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Marco Antonio Núnez Lozanót, a chilei képviselőház elnökét.

kövér-chile
Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadja a hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó Marco Antonio Núnez Lozanót, a chilei képviselőház elnökét - MTI Fotó: Soós Lajos

A megbeszélés végén Kövér László az Országgyűlés Arany Emlékérmét adományozta Marco Antonio Núnez Lozanónak a magyar-chilei kapcsolatok fejlesztéséért végzett munkájáért.
Ezt követően a magyar házelnök újságíróknak kiemelte: a Chilével ápolt kapcsolat nem azóta indult fejlődésnek, hogy a magyar kormány meghirdette a déli nyitás külpolitikai stratégiát, hanem már azt megelőzően. Az utóbbi néhány évben azonban kétségkívül  látványosan fejlődött a kétoldalú együttműködés, ezt jelzi a nagykövetség és a kereskedőház megnyitása Santiago de Chilében, valamint mutatják a gyakori külügyminiszteri találkozók is.
Kövér László közölte: a két ország közötti nagy földrajzi távolság ellenére vannak hasonlóságok Magyarország és Chile történelmében és fejlődésében. Ahogyan Magyarországon 20-21 évet kellett várni, hogy a rendszerváltozás után új alaptörvényt fogadjanak el, úgy Chile is a közeljövőben kezdi meg egy új, modern, demokratikus alkotmány megfogalmazását, hogy túllépjen azon az ideiglenes alkotmányon, amely - a korábbi magyarországi alkotmányhoz hasonlóan - a diktatúrából a demokráciába való átmenetet volt hivatott biztosítani - magyarázta.
Mint mondta, a megbeszélésen téma volt a magyarországi chilei közösség helyzete. Több, Chiléből elmenekült ember talált új otthonra Magyarországon, jelentős részük már hazaköltözhetett a demokratikus átalakulás eredményeként.
A házelnök a chilei magyar közösségről pedig azt közölte: hidat képez a két, földrajzilag távol eső ország között. 
Kövér László arról is beszélt, hogy Chile fontos partnere az Európai Uniónak, és most folynak a tárgyalások a társulási megállapodás felülvizsgálatáról, hogy a kétezres évek elején megfogalmazott egyezmény a jelenlegi viszonyokhoz igazítva kölcsönösen szolgálja a felek érdekeit.
Emlékeztetett: májusban látogatást tett Chilében, ezt viszonozta most Marco Antonio Núnez Lozano. Az elmúlt két évben a csütörtöki volt a harmadik magyar-chilei házelnöki találkozó, a rendszerváltozás kezdete óta pedig a tizedik, ami a latin-amerikai térségben, de talán néhány európai ország tekintetében is figyelemre méltó, és intenzív kapcsolattartásról árulkodik - jegyezte meg.
A chilei képviselőház elnöke hangsúlyozta: sok közös vonás van Magyarország és Chile között, például mindkét országban sikeres átmenet ment végbe egy autoriter rezsimből a demokráciába.
Nemzetközi kapcsolatai építésében Chile nagy hangsúlyt helyez Európára és azon belül Magyarországra, mert a földrajzi távolság ellenére összekötik őket a hasonló kihívások - közölte Marco Antonio Núnez Lozano. Úgy látja, a két ország tapasztalatcseréje hasznos lehet a társadalmi problémák kezelését és a szomszédos országokkal, az európai közösséggel fenntartott kapcsolatok építését illetően, valamint abban a tekintetben, hogy a globalizáció közepette miként lehet megőrizni egy ország, egy nép identitását.
Kitért arra is: a közép-európai régión keresztül Chile szorosabbra fűzheti kapcsolatait az Európai Unióval. Magyarországot illetően pedig nemcsak a demokratikus átmenet tapasztalatait hasznosíthatja Chile, hanem a két ország gazdasági együttműködését is intenzívebbé szeretné tenni mindkét ország javára - mondta.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom