Belföld

Kovács Zoltán: Érdekünk megegyezni Törökországgal

Önkormányzatok kampányolnának a kvóták ellen - Tábori ágyakat küld a katasztrófavédelem+VIDEÓ

Az elmúlt évben 80 milliárd forintot költött a magyar állam a migránsválság kezelésére - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kérdésre válaszolva pénteken sajtótájékoztatón Budapesten. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az uniónak és az országnak érdekében áll megegyezni Törökországgal, de egyáltalán nem mindegy, milyen feltételekkel. Ezer tábori ágyat indított útjára a migránsválságtól sújtott Görögországba Budapestről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). 

Objektum doboz

ágyak
Kocsis Máté: Önkormányzatok a kvóta ellen
Mintegy 900 önkormányzat készül arra, hogy kampányoljon a kormány betelepítési kvóta-ellenes népszavazási kezdeményezése mellett - közölte Józsefváros kormánypárti polgármestere az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
Eddig mintegy 900 önkormányzat fogadott el olyan határozatot, hogy támogatja a kormány migrációs politikáját; ezek képviselői szombaton konferencián egyeztetik a teendőiket - közölte Kocsis Máté.
Emlékeztetett: tavaly tavasz óta példátlan nyomás nehezedik Európára és Magyarországra, a migránsáradat formájában. A kialakult helyzetre "a brüsszeli bürokrácia értelmetlen és veszélyes választ adott" azzal, hogy kvóta szerint el akarják osztani a tagállamok között a migránsokat; ezért fogalmazta meg a kormány, hogy "nekünk, magyaroknak jogunk van eldönteni, kivel élünk együtt", illetve ezért indította útjára a népszavazási kezdeményezést - tette hozzá.

Fidesz: a szocialisták nem veszik komolyan a veszélyt

A Fidesz-frakció szerint a szocialisták most sem veszik komolyan az országot és a magyar embereket fenyegető veszélyt. Korábban a határzárt, most a válsághelyzetet támadják, és azt sem támogatták, hogy katonák és rendőrök védjék a magyar határt.

A nagyobbik kormánypárt közleményében arra reagált, hogy az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteken, sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány „a megszokott félelemkeltésre játszva” hirdetett a héten az egész országra kiterjedő veszélyhelyzetet, miközben szerinte az oktatásban, az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben azonnali intézkedésekre lenne szükség, ott van valódi vészhelyzet.

A Fidesz közleményében azt írta: ha a „bevándorláspárti baloldalon” múlt volna, akkor ma semmi sem védené a magyar határt és „Budapest is olyan lenne, mit Köln”, drasztikusan nőne a bűncselekmények száma.  

Nógrádi György: A balkáni útvonal lezárása esély Európának
A balkáni útvonal lezárása esélyt jelent Európának a migránsválság megoldására - vélekedett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.Hozzátette ugyanakkor: Európának nem szabad engednie a török zsarolásnak, vagyis a vízummentesség gyors megadásának, mert ez újabb biztonságpolitikai problémákat vet fel. A vízummentességgel ugyanis 85 millió ember érkezhet az EU-ba, köztük kurdok - tette hozzá, megjegyezve: ma is problémát jelentenek a török-kurd összecsapások, illetve a kurd merényletek török intézmények ellen. Mint elmondta, a balkáni útvonal lezárása ugyan előrelépést jelent, ám a Görögországban, Macedóniában rekedt emberekkel valamit kezdeni kell, illetve új útvonalakra, Albánia és Románia felé terelődhet a migránsok áradata. A valódi megoldást az jelentené, ha a fejlett világ végre egyezségre jutna az Iszlám Állam megsemmisítéséről. Mert amíg ez a terrorszervezet gyilkol, addig a migránsok jönni fognak - mondta Nógrádi György.

Százhatvankét eljárást kezdeményezett az ügyészség határzár tiltott átlépése miatt
Százhatvankét migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség határzár tiltott átlépése miatt az elmúlt hat napban - tudatta a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.
Serfőző Katalin közölte, a vádiratok szerint az elkövetők közül száznegyvenketten a más által korábban már megrongált kerítésen kialakított résen keresztül léptek be illegálisan Szerbia irányából Magyarország területére, míg húszan átmásztak a kerítés alatt vagy felett.
Az elkövetők közül - akik mind beismerték a bűncselekmény elkövetését - negyvennyolcan pakisztáni, harmincöten iráni, húszan koszovói, tízen afgán, kilencen nepáli, heten tunéziai, hatan-hatan marokkói, illetve szír, négyen-négyen albán, illetve iraki, hárman-hárman algériai, illetve etióp, ketten-ketten szerb, indiai, illetve palesztin, míg egy migráns bangladesi állampolgárnak vallotta magát. Negyvennégyen Ásotthalomnál, harmincketten Kelebiánál, huszonkilencen Röszkénél, egy ember Mórahalomnál, a többiek, összesen ötvenhatan ismeretlen helyen léptek magyar területre.
A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a migrációs válsághelyzet kihirdetése óta 2126 elkövetővel szemben határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, míg öt terhelt esetében határzár megrongálásának bűntette miatt kezdeményezett gyorsított eljárást a Szegedi Járásbíróság előtt - tudatta az ügyész.