Belföld

Kötelező, mégis kihagyják a szűrést

Komoly járványügyi kockázatot jelentenek a bevándorlók, a minisztérium egy helyben tartaná őket a szükséges vizsgálatok idejére

Érdemes megfontolni az Emberi Erőforrások Minisztériumának előterjesztését, hogy a szűrővizsgálatok idejére a menedékkérőket egy helyen tartsák, ahonnan nem tudnak elmenni – mondta tegnap Paller Judit országos tiszti főorvos.

migránsok 20150825
Migránsok a Nyugati pályaudvarnál. Legnagyobb arányban a hepatitis B (májgyulladás) és a szifilisz (vérbaj) fordul elő a hazánkba érkezők között (Fotó: Csudai Sándor)

Magyarországon nincs komoly járványveszély a menekültek miatt, ugyanakkor a százezernél több, más kultúrából, más higiénés környezetből származó ember járványügyi kockázatot jelent – mondta az országos tiszti főorvos tegnap Budapesten. Paller Judit kifejtette, a magyar lakosság nincs közvetlen veszélyben, a jó oltottsági aránynak köszönhetően védett a járványos megbetegedésekkel – pél­dául gyermekbénulás, szamárköhögés, kanyaró – szemben. Jogszabály szerint egyébként a menekülti státusért folyamodók mindegyikének át kell esnie a hepatitis B, hepatitis C, HIV-vírus és szifilisz kiszűrésére alkalmas vizsgálatokon, és el kell kezdeni beadni nekik a védőoltásokat. A migránsok nem elsősorban a magyar lakosságra, hanem arra a közösségre lehetnek veszélyesek, ahol éppen tartózkodnak – jegyezte meg Paller Judit.

Danielisz Ágnes járványügyi főosztályvezető részletezte az eljárást: a bevándorlási hivatal értesíti a járási tisztiorvosi hivatalt, ha menedékstátusért folyamodik valaki, a tisztiorvos pedig elrendeli az említett szűrővizsgálatokat. Az év első felében több mint tizenháromezer ilyen értesítést kaptak a szakemberek, de csak ötszázhatvanan vettek részt vizsgálatokon – mondta. Augusztus második hetében 1593 értesítés érkezett, és körülbelül száz ember szűrővizsgálatát kezdték meg, pozitív eredmény nem volt – közölte a szakember. A bevándorlók között legnagyobb arányban a hepatitis B (májgyulladás) és a szifilisz (vérbaj) fordul elő, és egy százalék alatti a hepatitis C, illetve a HIV-fertőzés miatti eset. Paller Judit erre reagálva kiemelte, érdemes megfontolni az Emberi Erőforrások Minisztériumának előterjesztését, hogy a szűrővizsgálatok idejére a menedékkérőket egy helyen tartsák, ahonnan nem tudnak elmenni.

A határsértők száma
140 147 fő az idén
1245 fő vasárnap
Forrás: ORFK, a legfrissebb, augusztus 23-i állapot

Az országos tiszti főorvos közölte továbbá, hogy a szűrővizsgálatokra és védőoltásokra az idén körülbelül tízmillió forint többletforrásra van szükség. Hozzáfűzte, a védőoltásokra közbeszerzést kell kiírni, ez azonban gyors folyamat is lehet, ha nemzetbiztonsági érdek fűződik hozzá. Függetlenül attól, ki honnan érkezett Magyarországra, a sürgősségi ellátás jár neki, minden más esetben a területileg illetékes háziorvos, illetve kórház nyújt ellátást. Hangsúlyozta, oda kell figyelni a személyes higiéniára, a menekülteknek közvetlenül segítőkre pedig ez különösen igaz. A gumikesztyű, a fertőtlenítőszeres kézmosás és a védőruha használata elengedhetetlen.

Az ÁNTSZ módszertani levele szerint egyébként védőoltásban kell részesíteni azt, aki a „három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarországon gyakorolja, tartózkodási engedélye van, bevándorolt, letelepedett vagy befogadott”. A menekült és menedékes gyermekeknek a hazai oltási naptár szerint kell kapniuk a vakcinákat.


Röviden
Jóváhagyás a határvadász egységeknek

- Brüsszel nem kínál megoldást, Magyarországnak meg kell védenie saját és az Európai Unió határait – reagált Szelényi Zsuzsanna (Együtt) tegnapi nyilatkozatára a Fidesz-frakció. Azt írták, továbbra is az az álláspontjuk, egyedül a rendpárti bevándorláspolitika védheti meg az országot. A „bevándorláspárti Bajnai-párttal szemben azt gondoljuk, Magyarország nem képes a bevándorlók százezres tömegeinek ellátására, mert ez a magyar emberek biztonságát, megélhetését, egészségét fenyegetné” – hangsúlyozták.

- Csongrád megye déli részén 1199 illegális bevándorlót – köztük 117 gyermeket – tartóztattak fel, országosan pedig, tiltott határátlépés miatt, 1245 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – közölte az ORFK.

- Pintér Sándor belügyminiszter jóváhagyta az országos rendőrfőkapitány elgondolását a határvadász egységek felállításáról, s azt kérte Papp Károly rendőr altábornagytól, intézkedjen a szakmai, logisztikai feladatok részletes kidolgozására. A rendőrfőkapitány negyvennyolc órán belül tájékoztatást ad a magyar–szerb államhatár rendjének védelmét kiegészítő rendőri egység létrehozásáról, amelyről a kormány döntött.

- A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi információs rendszere zavartalanul, fennakadás nélkül működik – közölte a Belügyminisztérium, hozzátéve, hétfő reggel nyolcc óráig 130 379 menedékjog iránti kérelmet rögzítettek.

- A Jobbik megvizsgálja a honvédség bevonásának feltételeit az államhatár védelme érdekében – jelentette be Volner János, az ellenzéki párt alelnöke. Jelezte, számolnak azzal, hogy az „egyre erőszakosabbá váló” illegális bevándorlókkal szemben kell megvédeni a határt, és attól tartanak, a rendőrség kevés a hatékony fellépéshez.

- A BBC Budapesten járt, hogy a menekülthelyzetről tudósítson. A látvány, ami a Keletiben tárult eléjük, őket is meglepte. A pályaudvar több ezer migránsnak ad otthont, „olyan a hangulat, mint egy menekülttáborban. Egyértelmű, hogy Magyarország nehezen birkózik meg a helyzettel” – közölték.