Belföld

Kósa Lajos: Majtényi Soros jelöltje

A Fidesz-frakció Majtényi helyett inkább a megbízót szeretné meghallgatni

Soros György jelöltjének tartja a Fidesz Majtényi László volt ombudsmant a köztársasági elnöki posztra.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Majtényi László Soros György jelöltje - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
Hozzátette: a Soros-alapítvány támogatásával jött létre az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, amit Majtényi László vezet, személyesen több alkalommal támogatta Soros György, és az intézet alapításakor is azt mondták, azt azért hozza létre az amerikai üzletember, hogy ezen keresztül befolyásolja a magyar közéletet. 
Egyszerűbb, ha a feladóval beszélünk, tehát Soros Györgyöt szívesen várjuk, sokkal egyszerűbb, ha vele beszéljük meg, mi a szándéka Magyarországgal, mintha Majtényi közvetítését kérjük ehhez - jelentette ki Kósa Lajos.
A frakcióvezető szólt arról is, hogy köztársaságielnök-jelöltet március 10-én 10 óráig lehet ajánlani, ehhez 40 képviselő támogatása kell. Mint mondta, tekintettel arra, hogy a Fidesz és a KDNP frakcióinak 131 tagja kedden aláírta, hogy Áder Jánost jelölik köztársasági elnöknek, így "a parlamenti matematika szerint" legfeljebb két jelölt lehet a választáson. Hozzátette: ha valóban kettős jelölés lesz, akkor arra tesznek javaslatot, hogy mindkét jelölt beszélhessen az Országgyűlés előtt 15-15 percben. 

Az államfőválasztás március 13-án délelőtt lesz a parlamentben.

A frakcióvezető egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta: egészen biztos, hogy az ellenzék jelöltje is megkapja a lehetőséget, hogy beszélhessen a Ház előtt. Felidézte: amikor a Fidesz adta a parlamenti többséget, és két jelölt volt a köztársasági elnöki posztra, beszélhetett az ellenzék jelöltje. Mint mondta, 2010-ben Balogh András és Schmitt Pál szólhatott a Ház előtt. 

Megjegyezte: amikor több jelölt volt és a szocialisták adták a parlamenti többséget, nem kapott szót az ellenzéki jelölt. Példaként pedig megemlítette a Göncz Árpád és Mádl Ferenc, majd a Szili Katalin és Sólyom László közötti választás idején történteket. Akkor a hallgatás volt a sorsa az ellenzéki jelölteknek - tette hozzá.

A jelöltek beszéde után vita nélkül kerül sor a választásra, az első fordulóban az összes képviselő kétharmada, a második fordulóban pedig a legtöbb érvényes szavazatot kapó jelölt lesz a köztársasági elnök. 

Ez azt is jelenti, hogy mivel a Fidesz és a KDNP 131 képviselője Áder János mellett tette le voksát, a második fordulóban majdnem biztos, hogy Áder János kap bizalmat - vetítette előre. 

Lesz jogvita az unióval a határőrizeti szigorítás kapcsán

Minden bizonnyal lesz jogvitája Magyarországnak az Európai Unióval a határőrizeti területen lefolytatott eljárások szigorításáról szóló, kedden elfogadott törvénymódosításról, de állnak - mondta Kósa Lajos a Frakcióinfó nevű sajtótájékoztatón.

A frakcióvezető hangsúlyozta: az elfogadott szabályozás megfelel az uniós jognak, a dublini előírásoknak és a szabályozással eleget tesznek Magyarország nemzetközi kötelezettségeinek. A frakcióvezető elmondta: a módosítások nyomán az ország belsejében található menekülttáborok kapacitását csökkentik, de nem lehet azokat bezárni. Az ország szomszédságában polgárháború van, és bármikor lehet arra számítani, hogy menekültek érkeznek, az ő ellátásukról pedig gondoskodni kell - jegyezte meg. 

A parlamenti bizottság vizsgálni fogja a bántalmazásról szóló vádakat

Arra a hírre, hogy magyar határőrök bántalmaznák a menekülteket, kijelentette: az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága meg fogja vizsgálni a kérdést. Emlékeztettt rá: 2013 nyara óta több tucat feljelentés és beszámoló tárgyalta, hogy a magyar határt védők nem megfelelően járnak el, de eddig mindegyik hazugságnak, aljas rágalomnak bizonyult és úgy vélte, ez a mostani hír is megalapozatlan.

A frakcióvezető szólt arról is, hogy 140 ezer emberen tudnak segíteni azzal, hogy kedden megváltoztatták a lakások árverezésére vonatkozó szabályokat. Mint mondta, a jogszabályt azokra az árverésekre is alkalmazni kell, amelyek március 1-je után indultak, és még nem fejeződtek be. Kérdésre válaszolva közölte: a bankok "mérsékelten lelkesedtek a javaslatért", de a kormány elsősorban a az emberek véleményét veszi figyelembe. 

Nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításával kapcsolatban közölte: az egy megegyezésen alapuló liturgikus ünnep, míg a szocialisták és a Jobbik által javasolt december 24-e egyházi értelemben nem ünnep, mert december 25-e karácsony első napja, ezért nem fogadták el ennek is a munkaszüneti nappá nyilvánítását. Mint mondta, december 24-e egyébként is a legkevésbé alkalmas nap az újabb munkaszüneti nappá nyilvánításra, mert a legtöbb munkahelyen egyébként is "félműszakban" dolgoznak.
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a héten az országgyűlés több javaslat vitáját is elkezdi. 

A jövedéki adóról szóló törvény módosításával kapcsolatban Kósa Lajos jelezte: könnyítést adnának azoknak, akik alkoholba áztatott gyümölccsel árulnak terméket. Arról van szó, hogy "a konyakos meggy ne legyen jövedéki termék". 

Halász János jelezte: megkezdődik a vita arról is, hogy a református egyháznak adják át a Tisza-család geszti kastélyát, hogy ott az egyház kialakíthassa új oktatási-kulturális központját. 

Módosul a választási eljárási törvény
Kósa Lajos közölte: a nemzetközi magánjogról szóló szabályozás értelmében a magyar családjog alapján is el lehet járni a külföldi szülők Magyarországon született gyermeke ügyében. 

Elmondta azt is: egységesítik a nyomozások során eljáró hatóságok - a rendőrség és ügyészség - eljárási rendjét, és kizárnák, hogy olyan bíró tárgyalja a büntetőügyet, amelyik az ügyben például nyomozási bíróként már részt vett. Ezzel csökkenteni kívánják az elfogultság veszélyét. 
Halász János közölte: két javaslat benyújtásán dolgozik a frakció, az egyik a választási eljárási törvény módosítása, a "bizniszpártok" ellehetetlenítése érdekében, ezt várhatóan még tavasszal benyújtják. Kósa Lajos ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: arra törekednek, hogy a kormányt kizárják a folyamatból, és ne fordulhasson elő, hogy a kormány politikai szándékból kezd eljárást választáson induló párttal szemben. Jelezte: az eljárásban biztosított jogokat így vélhetően a Nemzeti Választási Iroda, a Nemzeti Választási Bizottság, a Kúria és az Alkotmánybíróság fogja gyakorolni. 
Szerinte a liberális-baloldali "törpepártokat" nem különbözteti meg semmi egy ügyesen megszervezett választási kamupárttól. Hangsúlyozta, hogy nem egyszerű ilyen körülmények között a szabályozás. 
A másik tervezet, amin dolgozik a frakció, a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságával kapcsolatos, ezt várhatóan márciusban nyújtják be. Kósa Lajos hangsúlyozta: a javaslatot benyújtják, hogy joga és lehetősége legyen a polgároknak megtudni, a magyar politikai, közéleti kérdések befolyásolására mely szervezet fogad el külföldi segítséget. Hozzátette: nem zárkóznak el a konzultációtól.

Azzal kapcsolatban, hogy hétfőn a német, francia, spanyol és olasz vezetők megbeszélésén felmerült a többsebességes Európa gondolat, Kósa Lajos elmondta: az egysebességes Európa megszűnt, amikor létrejött az eurózóna és a schengeni övezet, amelyben egyes tagországok nem voltak tagok. Az egysebességes Európa szertefoszlik, és mi azt látjuk helyesnek, hogy ne osztályozzák fejlettségi szint szerint az országokat, hanem ha vannak különböző csoportok az unión belül, akkor azokhoz bármely tagország csatlakozhasson - mondta.