Belföld

Kósa Lajos: Konszenzus van az alkotmánymódosítás szükségességéről

Ötpárti egyeztetést tartottak a terrorveszéllyel kapcsolatban az MSZP nélkül +VIDEÓ

 Közeledett a kormányoldal és a honvédelmi tárcánál tartott pénteki egyeztetésen részt vevő ellenzéki pártok, a Jobbik és az LMP álláspontja a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alkotmánymódosítás ügyében. A tárgyalásról távolmaradó MSZP szerint az alkotmánymódosítás a Fidesz korlátlan hatalmáról szól, ezért nem támogatják azt. Simicskó István honvédelmi miniszter azt reméli, április végére létrejöhet a végleges szöveg, amely kétharmados támogatást kaphat a Parlamentben.

Objektum doboz

Kósa Lajos előremutatónak nevezte a Honvédelmi Minisztériumban, pénteken tartott többpárti egyeztetést, amelyet követően újságíróknak elmondta, a távol maradt MSZP kivételével valamennyi párt egyetértett abban, hogy a párizsihoz és a brüsszelihez hasonló terror veszélyének elhárítása olyan azonnali beavatkozásokat igényel, amelyek alapvető jogok korlátozásával járnak, és erre kizárólag különleges jogrendben van lehetőség.

A Honvédelmi Minisztériumban tartott egyeztetésen Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke, Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, Vejkey Imre KNDP-s képviselő, Mirkóczki Ádám, a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagja, valamint Schiffer András, az LMP frakcióvezetője vett részt. Az MSZP azért nem vett részt a megbeszélésen, mert - szerdai közleménye szerint - „a javaslat nem a magyar emberek biztonságáról, nem a terrorizmus elleni harcról, hanem pusztán a Fidesz korlátlan hatalmáról, a polgárok jogfosztásáról és az országgyűlési ellenőrzés kiiktatásáról szól”.

A tárgyalás részvevőinek arról kell még megállapodniuk, hogy a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó különleges jogrend egy új pontként jelenjen meg az alaptörvényben, vagy egy már meglévő alaptörvényi szabályozást terjesszenek ki erre az esetre - fejtette ki a kormánypárti politikus. Aláhúzta, csak olyan megoldást tartanak elfogadhatónak, amely a magyar emberek biztonsága mellett garantálja az alapvető emberi jogok érvényesülését, az alkotmányos rendet, a demokráciát és a szabadságot.  

Kósa Lajos közölte, a tárgyalás következő fordulója már konkrét szövegjavaslatokról szól majd.

Vejkey Imre (KDNP) elmondta, a kereszténydemokraták álláspontja mindenben megegyezik a Fideszével. Megjegyezte, pártja a magyarok védelme érdekében az elsőként benyújtott, szigorúbb javaslatot is támogatta, de a kompromisszum érdekében „az úgymond lightosabb szabályokat” is készek elfogadni.

Simicskó: Április végére készülhet el a kétharmados támogatásra számot tartó szöveg

simicskó gulyás