Belföld

Kósa Lajos: Hazaárulók a jobbikosok, ha nem szavazzák meg az alaptörvény-módosítást

Frakcióközi egyeztetés volt az alkotmánymódosítás kapcsán +VIDEÓ

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint ha a jobbikosok el akarják kerülni, hogy a "saját mércéjük" alapján hazaárulóvá váljanak, akkor meg kellene szavazniuk a parlament előtt fekvő alkotmánymódosítást.

Kósa-ötpárti576x356
P frakcióvezetője, Rubovszky György KDNP-s képviselő, Volner János, a Jobbik frakcióvezetője és Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese (b-j) az alaptörvény módosításáról tartott többpárti egyeztetésen - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kósa Lajos ezt azután mondta, hogy csütörtökön az alaptörvény-módosítási javaslatról frakcióközi egyeztetést tartottak, amelyen a parlamenti képviselőcsoportok közül csak az MSZP nem vett részt.
A Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján újból felidézte: Vona Gábor, a Jobbik elnöke áprilisban azt mondta, aki nem szavazza meg a kényszerbetelepítés lehetőségét kizáró alaptörvény-módosítást, az hazaáruló. Ha tehát a Jobbik képviselői, beleértve a pártelnököt is, el akarják kerülni, hogy hazaárulóvá váljanak - a saját mércéjük szerint -, akkor kénytelenek lennének megszavazni az alaptörvény-módosítást - mondta Kósa Lajos.
Közölte, hogy a frakcióközi egyeztetésen a Jobbik újra előterjesztette azt a javaslatát, amely szerint a letelepedési kötvény megszüntetéséhez kötik az alkotmánymódosítás támogatását. A kormánypártok szerint viszont ezt a két kérdést nem szabad összekötni, ez "a politikai kufárkodás" műfaja - tette hozzá a frakcióvezető, emlékeztetve egyúttal, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már korábban bejelentette a letelepedési kötvény intézményének felülvizsgálatát, azonban erről "ötletszerűen" nem lehet dönteni.
Magyarország védelme nem alku kérdése - jelentette ki.
A fideszes politikus mindennek ellenére lát esélyt az alaptörvény módosításának elfogadására, amihez mindenképpen kell legalább két ellenzéki vagy független képviselő támogató szavazata is. "Lehet arra számítani és abban bízni, hogy a nem kormánypárti képviselők közül van néhány józan gondolkodású, aki felmérte (...), hogy az alaptörvény-módosítás valóban pártok felett álló ügy" - fogalmazott a frakcióvezető nevek említése nélkül.
Azt is mondta, hogy az eredeti terveknek megfelelően az alaptörvény-módosítás november 8-ára végszavazásra kész lehet.
A kormánypártok és a Jobbik, valamint az LMP között zajlott csütörtöki tárgyaláson a korábban megfogalmazott javaslatokat foglalták egységes táblázatba, és tisztázták azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyekben egyetértésre kell jutni. Ez meg is történt, megegyeztek a korábban nyitott kérdésekben, de a sarkalatosságot illetően még van némi véleménykülönbség, ám ez áthidalható - számolt be a találkozóról Kósa Lajos. Értékelése szerint sikeres volt a megbeszélés, mert "elvégeztük azt, amiért összejöttünk".

Volner: A Jobbik ahhoz ragaszkodott, amihez eddig is
A Jobbik ahhoz ragaszkodott a csütörtöki frakcióközi egyeztetésen, amihez eddig is, azaz, hogy a kormány vessen véget a letelepedési "kötvény-biznisznek" - közölte Volner János frakcióvezető az alaptörvény módosításáról szóló egyeztetés után.

Az ellenzéki politikus konstruktívnak nevezte a találkozót, azonban megjegyezte, voltak olyan pontok, ahol lényegesen eltértek az álláspontok.
Értékelése szerint az október 2-i népszavazáson az emberek 98 százaléka nemcsak a brüsszeli kvótára, hanem a migráció minden formájára nemet mondott. Hozzátette: a kötvénnyel érkezők száma magasabb lehet, mint az uniós kvótákkal érkezőké, ezért ennek az intézménynek véget kell vetni.
Volner János szerint Orbán Viktor miniszterelnök fontos válaszút elé érkezett: el kell döntenie, hogy a magyar érdek és az ország biztonsága az első, vagy pedig az, hogy megőrizze a letelepedési kötvények "piszkos offshore bizniszét". Meggyőződése, hogy a kormányfő fejet hajt a választói akaratnak - mondta.
A frakcióvezető kérdésre kizárta, hogy a Jobbik képviselőcsoportjából bárki kiszavazna. "Ha mégis, akkor drasztikusabb eszközökkel eljárunk az illetővel szemben" - fogalmazott, hozzátéve: szerinte az átszavazókat inkább a baloldalon kell keresni.
A Fidesz korábbi nyilatkozatára reagálva pedig azt felelte: az a hazaáruló, aki kiskapus megoldásokkal lehetővé tenné a gazdag migránsoknak, hogy Magyarországon telepedhessenek le.

Az LMP nem nyom gombot a zárószavazáson

Az LMP továbbra is azon az állásponton van, hogy nem vesz részt az alaptörvény módosításáról szóló szavazásban - közölte Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezetője a javaslatról tartott csütörtöki, frakcióközi egyeztetés után.  

Schmuck Erzsébet közölte: a szavazáson nem azért nem nyomnak gombot, mert egyetértenek azzal, hogy idegen népesség betelepíthető legyen Magyarországra - ezt az LMP is elutasítja -, hanem azért, mert az alkotmánymódosítást a népszavazási kampány folytatásaként értékelik.
Nem lett volna szabad az adófizetők milliárdjait elkölteni a gyűlöletkeltő népszavazási kampányra, amely csak a Fidesz rövidtávú politikai érdekeit szolgálta - mondta.
Jelezte, az LMP is egyetért azzal, hogy a letelepedési kötvényeket meg kellene szüntetni, mert a rendszernek vannak biztonságpolitikai kockázatai és a költségvetés számára egyáltalán nem hoz hasznot.

 

Objektum doboz