Belföld

Kósa Lajos: Brüsszel a Soros-terv végrehajtásán dolgozik

Az ellenzék is értékelte az Európai Bíróság döntését

Az Európai Bíróság megnyitotta az utat az Európai Bizottságnak a Soros-terv végrehajtására - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a kvótaperben a magyar és a szlovák keresetet elutasító európai bírósági ítéletre reagálva.

Kósa-HR576x356
A tao-pénzek megismerhetőségével kapcsolatban tervezett módosításról Kósa Lajos kérdésre azt mondta: csak az adat megismerésének módja változik, így a cégek tao-befizetése lesz nyilvános, nem pedig az, hogy egyes sportegyesületek kitől mennyi pénzt kaptak.

Varga Mihály: Hosszú távon az európai döntések nem befolyásolják a gazdaság lehetőségeit
Ki kell értékelni az Európai Bíróság kvótaperben hozott döntését, meg kell nézni az indoklást, hosszú távon azonban az európai döntések alapvetően nem befolyásolják a magyar gazdaság lehetőségeit - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Bíróság döntésének gazdasági hatására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva szerdán, Budapesten.
Hangsúlyozta: a magyar gazdaság növekedése stabil, az elmúlt években több szektor is bekapcsolódott a gazdasági bővülésbe.
A miniszter abban bízik, hogy a következő években a magyar gazdaság lendülete kitart, és megtörténik az a felzárkózás, amit mindenki szeretne.
Újságírói kérdésre Varga Mihály kifejtette, biztonság nélkül nincs befektetés, beruházás, a pénzét mindenki oda viszi, ahol biztonságban tudja.
Emlékeztetett: Magyarország az elmúlt időszakban jelentős külföldi tőkét vonzott, ennek egyik alapja pedig az, hogy garantálja minden beruházás, befektetés, magánszemély biztonságát. Szerinte szükség volt a migrációs politikában a magyar vélemény kinyilvánításra, kiállásra, mert szerinte ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország a következő időben még vonzóbb legyen a külföldi beruházóknak.

A Jobbik újra benyújtja alaptörvény-módosító javaslatát 
A Jobbik az Európai Bíróság kvótaperben hozott döntésére válaszul ismét benyújtja a parlament elé azt az alaptörvény-módosító javaslatát, amely a "szegény és gazdag migránsok" magyarországi letelepedését is megtiltaná.  

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője, országgyűlési képviselője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Jobbik elutasítja és felháborítónak tartja az Európai Bíróság döntését.

Egyetlen bíróság, vagy uniós tagállam sem kötelezhet egy másik nemzetet arra, hogy akarata ellenére kívülről megváltoztassa etnikai, demográfiai, vallási, vagy kulturális összetételét - fejtette ki.

A Jobbik szóvivője szerint ez ellen csak egy olyan alkotmánymódosítás jelenthetne védelmet, amelyet a Fidesz-KDNP többször leszavazott. 

Mirkóczki Ádám hazugnak és kétszínűnek nevezte a kormány migrációs politikáját, mivel szerinte miközben a kabinet tagjai újabb csatára buzdítanak 1294 migráns befogadásával szemben, addig több tízezer letelepedőt pénzért bármikor szívesen látnak az országban. 

Ez is azt mutatja, hogy a "piszkos pénz és a korrupció mindenféle szabadságharcot és tagállami akaratot felülír" - mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve, amennyiben az Európai Bíróság letelepedési kötvény vásárlására kötelezte volna Jean-Claude Junckert, akkor Szijjártó Péter és Trócsányi László miniszterek "ma nem hevesen tiltakoznának, hanem boldogan tapsolnának".

Fidesz: a Jobbik már bebizonyította, hogy rájuk sem lehet számítani Magyarország védelmében
A Fidesz szerint a Jobbik már bebizonyította, hogy nem lehet rá számítani az ország védelmében, megbízhatatlan, mert a "hatalomért és a pénzért" bármit megtesznek, és annak ellenkezőjét is.
A nagyobbik kormánypárt közleményével Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivőjének szavaira reagált. Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatón korábban azt mondta, a Jobbik elutasítja és felháborítónak tartja az Európai Bíróság döntését a kvótaperben, és arra válaszul ismét benyújtja a parlament elé azt az alaptörvény-módosító javaslatát, amely a "szegény és gazdag migránsok" magyarországi letelepedését is megtiltaná.
A Fidesz reagálásában azt írta, Vona Gábor, a párt elnöke korábban még azt mondta, hogy aki nem szavazza meg a migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítást, az "hazaáruló", később viszont az MSZP-vel és a Demokratikus koalícióval együtt nemmel voksoltak.
Közölték továbbá: a Jobbikkal ellentétben a Fidesz-KDNP "az első perctől" harcol a kvóta ellen és a magyar emberek a kormánypártokra továbbra is számíthatnak az ország védelmében.

DK: Orbán a pervesztésre hivatkozva jelenti be az EU-ból való kilépést
A Demokratikus Koalíció szerint a kormány egy tudatos terv részeként veszítette el a kvótapert, mert Orbán Viktor erre az ítéletre fog hivatkozni, amikor majd bejelenti, hogy Magyarország kilép az Európai Unióból - ismertette a párt véleményét a szóvivő.

Gréczy Zsolt szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az évek óta tartó EU-ellenes plakátkampány, az "állítsuk meg Brüsszelt!-ezés" és a "sorosozás" is a kilépést készítette elő. A miniszterelnök a következő hónapokban is azt fogja mondani, hogy az "egész EU csak egy Soros-szervezet", amely semmi mást nem akar, csak a magyar szuverenitáson átgyalogolva migránsok millióit telepíteni az országba - vélekedett az ellenzéki politikus, aki szerint folytatódik az EU-ellenes kampány, hogy aztán ha 2018-ban Orbán Viktor győz, akkor Magyarország kilépjen az Európai Unióból. 

LMP: az alaptörvény szerint is végre kell hajtani az Európai Bíróság döntését 
A magyar kormánynak az alaptörvény szerint is végre kell hajtania az Európai Bíróság döntését, amely szerdán elutasította a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet - jelentette ki az LMP országgyűlési képviselője a döntést követően.

Demeter Márta "hisztinek" nevezte, amit a magyar kormány az elmúlt másfél évben az üggyel kapcsolatban "művelt". 
Az a kormány tette ezt, amely a letelepedési kötvény által húszezer embert engedett be Magyarországra és a schengeni övezetbe, bármiféle érdemi ellenőrzés nélkül - folytatta, hozzátéve: ennek a kabinetnek semmilyen morális alapja nincs bírálni az Európai Bíróságot. 
Demeter Márta hozzátette: Magyarország az Európai Unió tagja, Orbán Viktor pedig ott ül az Európai Tanács minden ülésén.  

Politológus: az ellenzék pártpolitikai kérdésként kezeli a kvótát, a Jobbik ebben élen jár
A Médianéző Kft. igazgatója szerint az ellenzéki pártok "feláldozzák (...) Magyarország szuverenitásának kérdését a pártpolitika oltárán", amikor azt gondolják, "csak azért is" ellent kell mondaniuk a kormánynak a kvótaügyben, hogy a választók előtt bizonyítsák különbözőségüket.
Boros Bánk Levente politológus az M1 aktuális csatornán szerdán úgy fogalmazott: ebben a Jobbik "élen jár", elég visszaemlékezni arra, hogyan "tették lehetetlenné" az alaptörvény-módosítást a tavalyi népszavazás után. Az ellenzékiek nem fontolják meg, hogy szavazóik másként viszonyulnának-e hozzájuk, ha támogatnák a kormánynak "az ország érdekében tett, logikus" lépéseit - fűzte hozzá.
Arra a felvetésre, hogy a Jobbik elnöke korábban azt mondta, néhány ezer ember elhelyezésén akár még is lehetne gondolkodni, úgy reagált: Vona Gábor is csak ellent akart mondani a kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnökkel próbál vitatkozni, de úgy tűnik, a támogatók, a lakosság erről másként gondolkodik, mint ő.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a migrációs hullám első jeleinél az MSZP politikusainak többsége azt mondta, "ez nem ügy", aztán próbáltak "idomulni" a közvéleményhez, amikor már nem tagadták a jelenséget, és úgy fogalmaztak, a korlátlan kvótát el kell utasítani, de az együttműködésben, a Magyarországnak nem annyira kedvező elemeket néha el kell fogadni. Viszont - értékelt Boros Bánk Levente - nem mertek továbblépni, nem mertek odáig eljutni, hogy "a kerítésre szükség volt és a kormány helyesen cselekedett a migrációs nyomás alatt".

Liberálisok: a kormány vereséget szenvedett

A kormány vereségeként értékelte a Magyar Liberális Párt, hogy az Európai Bíróság elutasította a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet.

A Liberálisok külügyi szakpolitikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján várhatónak nevezte a döntést. 
Az elmúlt két évben tévúton járt a kormány menekültpolitikája, értelmetlen kampányokba hajszolta bele az országot és egy értelmetlen népszavazást írt ki az ügyben - jelentette ki Szent-Iványi István.
Ezután az Európai Bíróság feltehetően a Magyarország és Lengyelország ellen zajló kötelezettségszegési eljárásban is az Európai Bizottságnak fog igazat adni - mondta a politikus. 
Ezzel arra kívánják kötelezni Magyarországot, hogy hajtsa végre az 1294 menekültügyi eljárás lefolytatásáról szóló döntést - tette hozzá, hangsúlyozva: Magyarország nem kerülheti meg a kötelességét, mert azzal akár uniós tagságát is veszélybe sodorja.